Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Sztárparádé és csípős Whoopi-poénok a demokraták gáláján

2004.07.10. 10:02
Bush gyalázásában egymást felülmúló szabados sztárok és prűd politikusok furcsa egyvelegét adta minden idők legsikeresebb demokrata kampánygálája, ahol egy este alatt 7,5 millió dollárt sikerült összeszednie az új elnökjelölt-párosnak, Kerrynek és Edwardsnak. Whoopi Goldberg kiszólásaira viszont nem voltak felkészülve.
Rekordot döntött, 7,5 millió dollárt gyűjtött az amerikai Demokrata Párt eddigi legnagyobb kampánytámogató koncertjén a New York-i Radio City Music Hallban. A jól sikerült estét csak Whoopie Goldberg az elnökjelöltet és helyettesét kritizáló kiszólásai zavarták meg, számolnak be a tudósítások.

Tekintse meg képeinket!
fotó: EPA
A fekete komikus ugyanis nem átallotta kölyöknek titulálni John Kerry napokban kijelölt csapattársát, az elnökhelyettesi székért ringbe szálló John Edwardsot. "Olyan kisfiús, de tényleg. Úgy néz ki mint egy tizennyolc éves." - poénkodott Goldberg a demokrata szavazók krémjének.

Az ellenfélnek tetszett

Goldberg kiszólásai ráadásul rímelnek a republikánus kritikáira, akik azzal támadják az ötvenegy éves jelöltet, hogy túl fiatal még a Fehér Házhoz.

Amikor Goldberg kölyöknek nevezte őt, az észak-karolinai szenátor arcáról le is hervadt a mosoly. "Egy felnőtt áll mellettem, Whoopi", vette később védelmébe Edwardsot Kerry.

A komika persze nem állt át a republikánusok oldalára, nem kímélte George Busht sem. "Az, aki még Stevie Wondernek is integetne, nincs itt" - mondta a nevetéstől fuldokló közönségnek, utalva arra az - egyébként nem valóságos - városi legendára, miszerint a 2002-es elnöki gálán Bush integetni kezdett a közönség soraiban ülő vak énekesnek.

Az illusztris vendégek olyannyira elengedték magukat, hogy Kerryék siettek közölni, nem mindenben értenek egyet velük, már ami Busht illeti. A gálán Paul Newman az adócsökkentésről mondta el véleményét, azt állítva "míg az olyan gazdag csávók, mint én is, társadalmon kívüli gengszterekké válnak, a szegényeknek juttatásként csak szemét jár." A humorista Chevy Chase Bush értelmi képességeit egy homokórával vetette össze, és Busht legkedveltebb szavainak ("nukleáris" és a "terror") kiejtésével parodizálta.

A gálán ott volt a rapperidol, Wyclef Jean, a Szex és New York tévésorozat sztárja, Sarah-Jessica Parker, a rocker Jon Bon Jovi, és a színésznő Meryl Streep is.

Huszonötezer dolláros belépő

Tekintse meg képeinket!
fotó: EPA
A 7,5 millió dollárnyi bevétel az egyenként huszonötezer dolláros jegyekből jött össze. Az összegből kétmilliót kap meg Kerry kampánystábja, a maradék a demokraták nemzetgyűlésének pénztárát gyarapítja.

A hagyományosan a republikánusnál jóval kisebb költségvetésű demokrata kampány idén minden rekordot megdöntve, már alig marad el Bushék büdzséjétől. Kerryék eddig 180 millió dollárt gyűjtöttek, míg a republikánusok 210 milliót.