Aliz
6 °C
14 °C

Sztárparádé és csípős Whoopi-poénok a demokraták gáláján

2004.07.10. 10:02
Bush gyalázásában egymást felülmúló szabados sztárok és prűd politikusok furcsa egyvelegét adta minden idők legsikeresebb demokrata kampánygálája, ahol egy este alatt 7,5 millió dollárt sikerült összeszednie az új elnökjelölt-párosnak, Kerrynek és Edwardsnak. Whoopi Goldberg kiszólásaira viszont nem voltak felkészülve.
Rekordot döntött, 7,5 millió dollárt gyűjtött az amerikai Demokrata Párt eddigi legnagyobb kampánytámogató koncertjén a New York-i Radio City Music Hallban. A jól sikerült estét csak Whoopie Goldberg az elnökjelöltet és helyettesét kritizáló kiszólásai zavarták meg, számolnak be a tudósítások.

Tekintse meg képeinket!
fotó: EPA
A fekete komikus ugyanis nem átallotta kölyöknek titulálni John Kerry napokban kijelölt csapattársát, az elnökhelyettesi székért ringbe szálló John Edwardsot. "Olyan kisfiús, de tényleg. Úgy néz ki mint egy tizennyolc éves." - poénkodott Goldberg a demokrata szavazók krémjének.

Az ellenfélnek tetszett

Goldberg kiszólásai ráadásul rímelnek a republikánus kritikáira, akik azzal támadják az ötvenegy éves jelöltet, hogy túl fiatal még a Fehér Házhoz.

Amikor Goldberg kölyöknek nevezte őt, az észak-karolinai szenátor arcáról le is hervadt a mosoly. "Egy felnőtt áll mellettem, Whoopi", vette később védelmébe Edwardsot Kerry.

A komika persze nem állt át a republikánusok oldalára, nem kímélte George Busht sem. "Az, aki még Stevie Wondernek is integetne, nincs itt" - mondta a nevetéstől fuldokló közönségnek, utalva arra az - egyébként nem valóságos - városi legendára, miszerint a 2002-es elnöki gálán Bush integetni kezdett a közönség soraiban ülő vak énekesnek.

Az illusztris vendégek olyannyira elengedték magukat, hogy Kerryék siettek közölni, nem mindenben értenek egyet velük, már ami Busht illeti. A gálán Paul Newman az adócsökkentésről mondta el véleményét, azt állítva "míg az olyan gazdag csávók, mint én is, társadalmon kívüli gengszterekké válnak, a szegényeknek juttatásként csak szemét jár." A humorista Chevy Chase Bush értelmi képességeit egy homokórával vetette össze, és Busht legkedveltebb szavainak ("nukleáris" és a "terror") kiejtésével parodizálta.

A gálán ott volt a rapperidol, Wyclef Jean, a Szex és New York tévésorozat sztárja, Sarah-Jessica Parker, a rocker Jon Bon Jovi, és a színésznő Meryl Streep is.

Huszonötezer dolláros belépő

Tekintse meg képeinket!
fotó: EPA
A 7,5 millió dollárnyi bevétel az egyenként huszonötezer dolláros jegyekből jött össze. Az összegből kétmilliót kap meg Kerry kampánystábja, a maradék a demokraták nemzetgyűlésének pénztárát gyarapítja.

A hagyományosan a republikánusnál jóval kisebb költségvetésű demokrata kampány idén minden rekordot megdöntve, már alig marad el Bushék büdzséjétől. Kerryék eddig 180 millió dollárt gyűjtöttek, míg a republikánusok 210 milliót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?