Valér
-2 °C
0 °C

A demokrata elnökjelölt megnevezte helyettesét

2004.07.06. 15:05
Karizmatikus, déli politikust választott váratlanul maga mellé John Kerry, a demokrata párt elnökjelöltje. John Edwards tapasztalt kampányoló és Kerry után a legnépszerűbb elnökjelöltje volt a demokratáknak. A fiatal politikustól azt várják, feldobja Kerrry nehézkes és szürke korteskedését, ám szépséghibája, hogy Egyesült Államok-szerte kevésbé ismerik.
John Edwards dél-karolinai szenátort választotta alelnökjelöltnek a washingtoni Fehér Ház ház elhódítására pályázó John Kerry a Demokrata Párt berkeiből kedden kiszivárgott hírek szerint.

Hivatalosan a július végi nemzetgyűlésen jelentik be elnök- és elnökhelyettes-jelöltjüket a demokraták.

John Kerry és John Edwards
Az 51 éves, fiatalos, karizmatikus politikus mindenekelőtt az Egyesült Államok déli államaiban, az elnökválasztások legnagyobb csatáinak helyszínén hozhat többletszavazatokat az északkeleti parti liberális John Kerrynek.

A Demokrata Párt bejegyzett szavazói körében a felmérések szerint John Edwards volt a favorit, szakértők szerint pedig fiatalos karizmájával ellensúlyozhatja Kerry nehézkes kampányát, írja a BBC.

A demokrata elnökjelölt választása váratlanul érhette Edwardsot, aki éppen nyaralt, amikor Kerry találkozót kért tőle. Sokak szerint Kerry inkább Dick Gephardtot, legközelebbi szövetségesét választotta volna, végül váratlanul Edwards mellett döntött.

Nem igazán ismerik

Az ügyvédként kártérítési perekből meggazdagodott Edwards még csak első mandátumát tölti a szenátusban, de kitűnő kampányolóként ismerik. Edwards volt Kerry legkomolyabb ellenfele a demokrata párti elnökjelöltségért vívott harcban.

Szakértők szerint John Edwards déli államokban szerzett tapasztalati azonban könnyen visszaüthetnek, mivel Egyesült Államok-szerte viszont nem igazán ismerik, ezt bizonyítja az is, hogy viszonylag hamar elvérzett az elnökjelöltségért vívott előválasztásokon.

A futottak még kategóriában az elnökjelölti pozíció egykori várományosai szerepelnek, így szóba jött a sokáig esélyesnek tűnő Wesley Clark tábornok, az iowai kormányzó Tom Vilsack és Bob Graham floridai szenátor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!