Eleonóra
-1 °C
2 °C

Káosz a demokratáknál

2004.01.21. 12:22
Kapcsolódók (16)
Howard Dean lassan búcsút inthet a legesélyesebb kihívó megtisztelő címének az amerikai elnökválasztáson. Az iowai meglepetésgyőztes John Kerry húsz százalékpontos hátrányból vette át a vezetést New Hampshire-ben. Elhibázottnak tűnik Wesley Clark taktikája is, Clinton kedvenc jelöltje messze lemaradva csak a harmadik helyre számíthat.
Komoly gondot okozhat Howard Deannek a hétfői megalázó vereség. Az iowai pártválasztmányi szavazás előtt még legesélyesebbnek tartott demokrata elnökjelölt elvesztette hónapokon át őrzött első helyét az előválasztások további menetét nagyban befolyásoló New Hampshire-ben.

Váltás az élen

John Kerry
Tekintse meg képeinket!
A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az iowai nyertes John Kerry két százalékponttal átvette a vezetést a volt vermonti kormányzótól. Dean egy hónapja még huszonhárom százalékpontos előnyt élvezett.

Clark rosszul taktikázott

Kerry győzelme az iowai szavazást taktikai okokból kihagyó Wesley Clarkot is keményen érintette. A Clinton által is támogatott egykori NATO-főparancsnok hiába javított nagyot januárban megítélésén, most újra a harmadik helyre csúszott vissza, kilenc százalékponttal lemaradva az új éllovas Kerrytől.

Újabb veterán búcsúzhat

A jelenlegi állás szerint Kerry 25, Dean 23 százalékot kapna, a kettejük közötti különbség tehát belül van a statisztikai hibahatáron. Clarkot a New Hampshire-iek 16, az iowai meglepetésember John Edwardsot 7 százaléka támogatja. Ugyancsak hét százalékot kapna Al Gore egykori alelnökjelöltje, Joe Liebermann. A vereség esetében - Dick Gephardthoz hasonlóan - a versenyből való kiesést jelentené. Nem lenne tehát meglepő, ha a jövő keddi választást követően négy résztvevősre szűkülne a demokrata jelöltségért küzdők tábora.

A felmérést három napon keresztül, hatszáz demokrata elkötelezettségű választó megkérdezésével készítették. Az első napon, vasárnap - tehát az iowai választás előtt - Dean még két százalékponttal vezetett John Kerry előtt. A tendenciák mérésére is alkalmas felmérés szerint Clark naponta egy százalékpontot esett vissza, Dean előnyének csökkenése pedig a bizonytalanok táborát is gyarapítja. Jelenleg 20 százaléknyi szavazó nem tudja, kire adja voksát január 27-én.

A felmérést készítő John Zogby szerint a verseny még nem lefutott. "Kövessék a friss adatokat, legalább akkora mozgás lesz még itt, mint Iowában volt" - nyilatkozta az AP-nek.