Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

John Kerry nyerte az iowai előválasztást

2004.01.20. 06:33
John Kerry massachusettsi szenátor imponáló győzelmet aratott az amerikai elnökválasztás első szakaszának nyitányát jelentő iowai előválasztáson, ahol a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok mérkőztek meg egymással.
Kerry a szavazatok 98 százalékának összeszámlálása után 38 százalékkal nyert John Edwards észak-carolinai szenátor előtt, aki 32 százalékkal a megméretés erős második helyezettje lett, míg az országos szinten legesélyesebb demokrata párti elnökjelöltként emlegetett, de a végére kifulladó Howard Dean 18 százalékkal a harmadik helyre szorult vissza.

Az iowai erőfelméréssel kezdődő, június elejéig tartó előválasztásokon a bejegyzett demokrata szavazók államonként eltérő módon, pártgyűléseken, vagy titkos voksolással küldötteket választanak a párt július végi országos konvenciójára. A bostoni pártkongresszus mondja ki a végső szót arról, hogy ki legyen George Bush elnök ellenfele a november 2-i elnökválasztáson.

"Reménytelen lemaradónak tűnt"

Tekintse meg képeinket!
John Kerry, aki néhány hete még reménytelen lemaradónak tűnt, keményen kampányolt Iowában massachusettsi szenátortársa, Edward Kennedy támogatásával. Váratlan győzelme átrendezte a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok közötti erőviszonyokat. Dick Gephardt missouri képviselő, aki Iowában mindössze a negyedik lett a szavazatok 11 százalékával, kiszáll a versenyből. A teljesen esélytelen Dennis Kucinich ohioi képviselő az utolsó helyen végzett 1 százalékkal. Várhatóan ő is bedobja a törülközőt és híveit John Edwards támogatására szólítja fel.

A győztes Kerry nyilatkozatában köszönetet mondott az iowaiaknak, hogy mellé álltak, hiszen sokan már-már leírták őt. Kijelentette, hogy csak most kezdi el a harcot igazán. Azt üzente a Fehér Házba, hogy "mi jövünk és ti mentek, és vigyázzatok, ne menjetek neki az ajtónak kifelé jövet". Kijelentette, hogy az Egyesült Államokban George Bush elnök az egyetlen ember, aki megérdemli, hogy elbocsássák állásából.

"A harc még nem ért véget"

A leszakadó harmadik helyen végző Dean gratulált Kerry és Edwards szenátoroknak eredményükhöz, de hangsúlyozta, hogy a harc még nem ért véget, hanem legközelebb nyolc nap múlva New Hampshire államban folytatódik és az Egyesült Államoknak 50 állama van. Lemaradását azzal magyarázta, hogy korábban túlságosan is kiugrott a mezőnyből, ezért mindenki céltáblája lett.

John Edwards nyilatkozatában az utolsó néhány nap kemény munkájának és pozitív kampányának tulajdonította sikerét. A rendkívül hideg, fagyos időjárás ellenére Iowában több mint százezer bejegyzett demokrata szavazó vett részt a mintegy 2000 helyi körzetben megrendezett küldöttválasztó pártgyűlésen, ahol nyílt szavazással döntöttek a pályázók sorrendjéről. A jelöltek kedden már New Hampshire-ben kampányolnak, mely az előválasztások következő állomása lesz január 28-án.

"Ő hadnagy, én tábornok"

A demokrata mezőnyből nem vett részt az iowai megméretésen Joe Lieberman connectucuti szenátor és Wesley Clark tábornok, akik már egy ideje New Hampshire-t járják. Wesley Clark, a NATO európai erőinek volt főparancsnoka kimérten kommentálta John Kerry iowai győzelmét. "Minden neki kijáró tisztelet ellenére ő hadnagy, én pedig tábornok" - mondta Clark a CNN-nek Kerry szenátor vietnámi katonai múltjára utalva.