József, Bánk
-6 °C
0 °C

Csalással vádolják a legesélyesebb demokrata elnökjelöltet

2004.01.09. 10:51
Államon kívüli önkéntesekkel próbálja megnyerni a demokraták iowai erőfelmérőjét Howard Dean - vádolta meg a legesélyesebb demokrata elnökjelöltet egyik vetélytársa. Dick Gephardt kampányfőnökének állítólag Dean önkéntesei fecsegték ki a tervet. A vermonti szenátor kampányfőnöke nevetségesnek tartja a vádakat.
Csalással vádolja Howard Dean demokrata elnökjelöltet egyik riválisa, Dick Gephardt kampánymenedzsere - jelentette az AP. Steve Murphy szerint a pillanatnyilag legesélyesebbnek tűnő demokrata jelölt stábja nem Iowában lakó polgárokat is be akart "csempészni" a demokraták iowai erőfelmérő szavazásának (Iowában nem tartanak hivatalos előválasztást, csak felmérő szavazást) névjegyzékébe.

"Az ilyen kétes akciók miatt fordultak el az emberek a politikától" - válaszolta Murphy vádjaira Joe Trippi, Dean kampánymenedszere.

Novemberben már próbálkoztak

Howard Dean
Murphy Dean kampányönkénteseitől származó értesülései szerint a vermonti kormányzó kampányát segítő 3500, az ország más részéből érkező önkéntes egy része kísérletet tenne a szavazásra az iowai felmérőn is. Murphy szerint ez "közvetlenül fenyegeti a választás tisztaságát". Mivel Gephardt számára csak az iowai győzelem jelenthet esélyt a további versenyben maradásra a demokrata jelöltségért folytatott küzdelemben, a demokrata szenátor kampánystábja ellenőrző csoportokat hoz létre a szavazás tisztaságának felügyeletére.

Dean stábját már novemberben is hasonló vádak érték, amikor is a vermonti kormányzó kampánystábjának egyik tagja arról érdeklődött a demokraták iowai központjánál, hogy szavazhatnak-e kizárólag hotelekbe bejelentkezett polgárok az állam demokrata felmérő szavazásán. Dean stábja akkor jelentéktelen félreértésnek, egy tizenéves kampányönkéntes túlbuzgó hozzáállásának nyilvánította az esetet.

Trippi - aki 1998-ban Gephardt kampánymenedzser-helyettese volt - "nevetségesnek" minősítette a vádakat. "Az embereket fárasztja ez a fajta kampány" - üzente a vetélytárs kampánystábjának.