Klaudia
-4 °C
2 °C

Baloldali veszéllyel riogatna Bush kampánya

2003.12.11. 10:39
Baloldali szélsőségesként jelenítené meg a legesélyesebbnek tartott demokrata elnökjelöltet George W. Bush kampánystábja. A Howard Dean elleni kampány nyolc hónappal az elnök hivatalos kampánynyitója előtt kezdetét veheti.
Howard Deant tekinti Bush legesélyesebb demokrata kihívójának az elnök újraválasztásáért küzdő republikánus kampánystáb - írja a New York Times. A napilap értesülései szerint az elnöki kampány meglepően korán, már a január 20-i évértékelő beszéde után kezdetét veheti. A korai kampánykezdés célja, hogy még a demokrata előválasztások előtt megpróbálják a politikai balszélre szorítani a demokrata fősodortól valóban balrább álló vermonti kormányzót.

Biztosak Dean győzelmében

Deant korábban pont baloldali nézetei miatt nem tekintették esélyes kihívónak. A republikánusok korábban Dick Gephardban látták meg a demokrata elnökjelöltet, Dean lendületes kampánya, szavazómobilizálási készsége és felettébb sikeres pénzgyűjtési akciói - az interneten gyűjtött pár dolláros adományokból rekordmennyiségű kampánypénzt gyűjtött a demokrata politikus, aki még az állami kampányfinanszírozásról is lemondott a szabadabb pénzköltés érdekében - azonban a teljes elnöki stábot meggyőzték.

"Dick Cheneytől Karl Rove-ig [Rove az elnök elsőszámú bizalmasa, kabinetfőnöke] a párt teljes vezetése erősen hiszi, hogy Dean a legesélyesebb demokrata jelölt" - nyilatkozta a New York Timesnak egy republikánus stratéga.

Baloldali veszéllyel riogatnának

A republikánusok lehetséges stratégiája, hogy január végétől folyamatosan kritizálnák Dean háború- és adóreform-ellenes retorikáját, a politikai paletta balszélére szorítva ezzel a jelöltet. Véleményük szerint így megakadályozhatnák Dean az előválasztások utáni középre manőverezését.

A New York Timesnak nyilatkozó több kampánymenedzser szerint azonban még vitatott, mikor kezdik meg a Dean elleni kampányt. A stratégiáról részleteket nem árultak ugyan el, de megerősítették a balra tolás szándékát.

Bush kampánya hivatalosan jövő év szeptember 7-én, a republikánusok New York-i jelöltállító konvenciója idején kezdődik. A hivatalos kampánykezdetet egyrészt a szeptember 11-i terrortámadások évfordulójához időzítették, másrészt a késői (hivatalos) kezdés nagyobb rugalmasságot biztosít a szeptember előtti kampányköltekezésre.