Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bush ellen buzdít Madonna

2004.01.08. 16:26
Wesley Clark támogatására buzdítja rajongóit Madonna. A popsztár Bush-gyalázó nyílt levele jelentős lökést adhat az utóbbi időben feljövőben lévő tábornok elnökválasztási kampányának. A demokrata belharc végül mégis Busht támogathatja: bár a demokraták általában népszerűbbek, egyik jelöltjük sem lenne képes az elnök legyőzésére a közvélemény-kutatások szerint.
"Veszélyben a jövő" - figyelmeztet a drudgereporton megjelent nyílt levelében Madonna. A popsztár Wesley Clark felkérésére ragadtatta magát politikai állásfoglalásra. "Korábban soha nem csináltam ilyet, de hát az élet a kockázatok vállalásáról szól, nem?" - indokolta a kampányfelkérés elfogadását levelében Madonna, majd a demokrata elnökjelölt támogatására szólította híveit.

Bush Madonna igazi ellensége

Madonna szerint nem a terrorizmus, vagy Irak, vagy a Gonosz Tengelye az, ami Amerikát fenyegeti. Az igazi veszély a "vezető, a becsület és a tudatosság hiánya". Bush - Madonna szerint - "túl kicsinyes és rövidlátó, hihetetlen esélyeket szalasztott el a világbéke megteremtésére".

Madonna a demokraták még csak nem is legesélyesebb, bár Clinton egykori tanácsadói segítségét - és talán a volt elnök támogatását - is élvező jelöltjében találta meg az ideális elnököt. Az énekesnő szerint Clark biztosíthatja "hogy az ország beteljesítse a hozzá fűzött reményeket". Clark, a "nemzeti hős, a kicicomázott katona" Madonna szerint nem csak okos, de "jó ember" is. Maga a "megtestesült Amerikai Álom".

Feljövőben a tábornok

Madonna csatlakozása a kampányhoz a lehető legjobb pillanatban jött a NATO egykori európai főparancsnokának. Clark neves politikai támogatói és profi kampánystábja ellenére meglehetősen gyengén kezdte kampányát. Ismertsége alig érte el a három-öt százalékot, a demokrata kampányfinanszírozási rekordot direkt-megkereséses kampányával pár hónap alatt megdöntő - még az állami kampányfinanszírozásról is lemondó - Howard Dean egy hónapja még 21 százalékkal előzte meg népszerűségben a nemzeti felmérésekben.

Hasonlóan nagy előnye volt a vermonti kormányzónak az egyik legfontosabb előfelmérőnek tartott New Hampshireben is. A CNN/USA Today szerdán közölt felmérése szerint azonban a különbség januárra négy százalékra, a statisztikai hibahatáron belülire csökkent. Ennek okát az elemzők leginkább Dean erős háborúellenes retorikájában látják.

Bush sikerét hozhatja a demokrata belharc

Bár korábban pont ez tűnt Dean erősségének, Bush jól felépített korai kampánya úgy látszik sikerrel szorította ki a még mindig legesélyesebb demokrata jelöltet a politikai balszélre. Deant gyengíti, hogy kilenc demokrata riválisa pillanatnyilag sokkal inkább őt, semmint a regnáló elnököt bírálja. A demokraták belharca egyébként akár Bush sikeréhez is vezethet.

Bár az elnök az év utolsó hónapjaiban meggyengült - egy meg nem nevezett demokrata jelölttel szemben továbbra is vesztésre áll -, az ismert demokrata kihívók mindegyikével szemben győzelmet aratna.