Piroska
-1 °C
5 °C

Karanténba zárják Bush kritikusait

2004.01.05. 15:25
A tévékameráktól és az elnöki pulpitustól is távol tartja a Bush ellen tiltakozókat az elnök testőrsége. Ha valaki a "szólásszabadság zónának" eufemizált karanténon kívül tiltakozik, letartóztatják. Egy dél-karolinai tiltakozó az igazságügyi minisztérium szerint "behatolt az elnököt védő biztonsági zónába". A férfit több ezer Bush-rajongó vette körbe, ellenük nem emeltek vádat.
Sajátságosan értelmezi a szólásszabadságot az Egyesült Államok titkosszolgálata - írja a San Francisco Chronicle. Az elnök biztonságáért felelős Secret Service különleges védelmi övezeteket, úgynevezett "szólásszabadság zónákat" alakít ki Bush nyilvános szerepléseinek helyszínén.

Túl közel merészkedett

A tiltakozók számára kijelölt terület általában olyan messzire van az elnöktől, hogy Bush nem is láthatja a transzparenseket. Ha valaki véletlenül mégis közel kerülne az elnökhöz, letartóztatják. Bill Neel 65 éves nyugdíjas acélipari munkást 2002 májusában vették őrizetbe rendzavarás vádjával.

Neel egy "Bush szeretheti a szegényeket, hiszen annyit csinált belőlük" feliratú táblával várta az elnököt. A nyugdíjas az út mellett várta az elnöki konvojt, több ezer Busht éltető táblákat lengető nézelődővel együtt. Neelt azonban kiemelték a rendőrök, mivel nem a "szólásszabadság zónában" tartózkodott. Azt ugyanis a beszéd helyszínétől több mint fél kilométerre, egy acélkerítéssel elkerített baseballpályán jelölték ki.

Jogod van elmondani

"Amennyire én tudom, az egész országban szólásszabadság van. Ha Bushék akarata teljesülne, az elnök kritikusai látómezőn kívülre kerülnének" - háborgott a nyugdíjas acélipari munkás a Chronicle-nek nyilatkozva. A férfit a bíróság felmentette. "Azt hiszem ez Amerika. Hát mi történt a 'nem értek egyet veled, de az életem árán is megvédem a jogod ahhoz, hogy elmond' elvével?" - indokolta döntését Shirley Rowe Trkula, az ügyben eljáró bíró.

Hasonlóan járt Brett Bursey is. A férfi egy "ne háborúzz olajért" táblát tartott a magasba Bush tavalyi dél-karolinai látogatása során. A férfi az elnöki pulpitushoz közel tette ezt, pedig oda már csak a rajongókat engedi a titkosszolgálat. A "szólásszabadság zónát" másfél kilométerrel hátrébb jelölték ki.

Birtokháborítás, közterületen

Burseyt letartóztatták - egy rendőr elmondása szerint a tábla miatt - és birtokháborítással vádolták. Az ügyben eljáró dél-karolinai bíróság azonban felmentette, mivel közterületen nem lehet birtokháborítást elkövetni.

Az igazságügyi minisztérium azonban közbelépett, egy gyakorlatilag soha nem használt jogszabályt előbányászva a törvénykönyvekből. Az új vád szerint Bursey "behatolt az elnököt védő biztonsági zónába", ahol mellesleg több ezren tartózkodtak.

Ha bűnösnek találják, akár hat hónap börtön és 5000 dolláros pénzbírság várhat Burseyre - írja a Chronicle.

Távol a kameráktól

A titkosszolgálat ráadásul nem elégszik meg azzal, ha csak Bush nem látja a tiltakozókat. A "szólásszabadság zónákat" tendenciózusan az elnöki beszédek helyszínétől messze, a kamerák látószögén kívül helyezik el. Az elnök tavaly januári St. Louis-i látogatásakor effektíve karanténba zártak húszezer tiltakozót. "Egyszerűen nem lehetett látni a demonstrálókat az utcáról. A rendőrök még azt is megtiltották, hogy a sajtó interjút készítsen velük, és a tiltakozóknak sem engedték meg, hogy beszéljenek az újságírókkal" - nyilatkozta a Chronicle-nek Denise Lieberman, az amerikai polgárjogi szövetség missouri irodájának a vezetője.

A Secret Service sajátságos magyarázatot adott a szólásszabadság korlátozására. "A demonstrálók túl hevesen fejezhetik ki szeretetüket vagy ellenérzésüket, megeshet, hogy egyikük véletlenül az elnöki konvoj elé zuhan és megsérül. Valójában ezért állítunk fel kordonokat és speciális zónákat" - nyilatkozta az amerikai közszolgálati rádiónak Brian Marr titkosügynök.