Benedek
-5 °C
5 °C

Gondban lehet Bush az elnökválasztáson

2004.01.20. 17:42
Bár nemzetbiztonsági kérdésekben élvezi a közvélemény támogatást, a hazai problémák gondot okozhatnak Bushnak az elnökválasztáson. Nem véletlen, hogy az elnök gazdasági terveiről, reformelképzeléseiről kíván beszélni kedd esti évértékelő beszédében. Az elnökválasztás a jelenlegi állás szerint kétesélyes.
Elégedetlenkedő közönséghez kell intéznie idei, az Egyesült Államok helyzetét értékelő beszédét George W. Bushnak - írja a Washington Post. A napilap közvélemény-kutatása szerint Bush legfeljebb kis arányú győzelmet arathatna demokrata riválisa ellen. Busht 48, az ismeretlen demokratát 46 százalék támogatná. (A felmérés során nem neveztek meg demokrata jelöltet. A korábbi felmérések tapasztalata szerint egy meg nem nevezett demokrata jobban szerepel, mint bármelyik lehetséges demokrata elnökjelölt.)

Demokrata törvényhozásra vágynak

A január 15-18. között 1036 ember megkérdezésével készült, +/-3 százalékos hibahatárú felmérés szerint Bush a nemzetbiztonság kérdésében egyértelmű támogatást élvez, az amerikaiakat leginkább érdeklő gazdasági és szociális kérdésekben már kiegyenlített az arány - írja a Post. Az elégedetlenséget jelzi, hogy a megkérdezettek 50 százaléka demokrata többséget látna szívesen a kongresszusban.

Foglalkozzon a gazdasággal

A közvélemény negyven százaléka emellett úgy látja, hogy Bushnak inkább a gazdasági kérdésekkel kellene foglalkoznia, a terrorizmus elleni harcot csak 15 százalékuk tartja a legfontosabbnak.

A közvélemény érdeklődésének változására az újraválasztásért küzdő elnök stábja is azonnal reagált. Bush kedd esti évértékelő beszédében egészségügyi és gyógyszerár-támogatási reformját és adócsökkentéseit fogja hangsúlyozni.

Irakkal nincsen gond

Annyiban fellélegezhet az elnöki kampánystáb, hogy Bush megítélése hónapok óta változatlan, 58 százalék jónak ítéli az elnök munkáját. Nőtt ugyanakkor az elégedetlenek aránya is, jelenleg 30 százalék ellenzi Bush politikáját.

Bár a kérdés kezdi jelentőségét veszíteni, kedvezően alakult az iraki politika megítélése is. Míg ősszel a előválasztásokra készülő demokrata jelöltek, főként az éllovas Howard Dean kritikái hatására ötven százalék alá csökkent, jelenleg 56 százalék támogatja Bushék terveit.