Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Reagan fia a demokratáknak kampányol

2004.07.12. 13:01
Megfricskázták a Republikánus Pártot a demokraták. A huszadik század legemblematikusabb republikánus elnökének a fia, Ron Reagan a demokraták elnökjelölt-állító gyűlésének egyik fő szónoka lesz. Az ifjabb Reagan ugyan nem szereti Busht, de nem kívánja bírálni az elnököt. A támogatás pont jókor jön az alelnökjelölt megnevezése után várt népszerűség-növekedés elmaradása miatt kesergő John Kerrynek.
Súlyos megaláztatás érte a Republikánus Pártot. A júniusban elhunyt Ronald Reagan elnök fia, Ron Reagan a Demokrata Párt júliusi elnökjelölt-állító gyűlésének egyik vezető szónoka lesz.

Liberális gyerek

Az ember, aki sok diétás kólát iszik
Bár közeleg a demokraták jelöltállító gyűlése, nyáron az amerikai sajtóban is uborkaszezon van. A nyári újságírás újabb diadalaként a Drudge Report értesülése szerint a Time magazin heti fő témája John Edwards alelnökjelölt kólafogyasztási szokása lesz. A dél-karolinai ügyvéd a Coca Cola diétás változatának a rabja, saját bevallása szerint még ebéd előtt legalább négy dobozzal megiszik. "Nátrium: 2%, protein, John, nulla" - ugratta jelölttársát John Kerry is. A demokraták jelöltjét annyira megrázták Edwards fogyasztási szokásai, hogy még a Time magazin riporterének is csak annyit tudott válaszolni: "ez az ember rengeteg diétás kólát iszik".
Ron Reagan, bár apja harcos konzervatív volt, híres liberális értékrendjéről, politikai hozzáállását tekintve pedig független (az Egyesült Államokban a választók párthovatartozás szerint regisztrálják magukat, így adott a független regisztráció is. A függetlenek mindkét párt előválasztásain részt vehetnek).

Reagan, mint mondta, nem kíván egyik jelölt mellett sem kampányolni, de novemberben Kerryre adja voksát, "hogy legyőzhessük Busht" - írták meg a Knight Ridder kiadóvállalat politikai napilapjai. Reagant Kerry kereste meg, de mint mondta, az elnökjelölttel "csak elcsevegtek", a szereplést már korábban is elvállalta. "Bush súlyos hibákat vétett" - fűzte hozzá indoklásul.

"Ez a Republikánus Párt már nem az, ami apám idején volt. Nem mintha ez számítana, én ugyanis nem vagyok republikánus" - mondta Reagan.

Őssejt alapú pártszimpátia

A Knight Ridder csoport értesülései szerint az ifjú Reagan nem Bush politikáját kívánja bírálni, beszédében az őssejtkísérletek hasznossága mellett kíván érvelni. Az egynapos emberi magzatokból - az embrió feláldozásával - kinyerhető őssejtekkel végzett kutatást a republikánusok jobbszárnya ellenzi, mivel abortusznak tartja. A demokraták megengedőbbek a kérdésben.

Reagan leginkább az Alzheimer-kór kezelésének új módját látja az őssejtkutatásban. Apja tíz évi súlyos betegség után Alzheimer-kórban húnyt el június 5-én.

Elmaradt a népszerűségnövekedés

Ron Reagan
Ron Reagan támogatása jól jöhet Kerrynek. A demokraták jelöltje a múlt héten ugyan megnevezte alelnökjelöltjét, elmaradt azonban az ilyenkor szokásos népszerűségugrás. A John Edwards megnevezése után készült felmérések alapján Bush még mindig őrzi csekélyke előnyét, az AP felkérésére készült közvélemény-kutatás szerint Bush 49, Kerry 45 százalékon áll. Ralph Nader, az inkább bizonytalan demokratákat vonzó független jelölt három százalékra számíthat.

Kerry kampánystábja máris kárenyhítő nyilatkozatokat adott ki. "Egyáltalán nem számoltunk kétszámjegyű ugrással a népszerűségben, sem az alelnök megnevezése, sem a jelöltállító gyűlés után" - jelentette ki Ted Devine, Kerry kampánystratégája. Az elnökválasztások tapasztalatai szerint mind az alelnök megnevezése, mind a hivatalos jelöltté válás hatalmas lökést szokott adni a kampányhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!