Elza
-4 °C
4 °C

Kerry bohóc négykézláb

2004.07.28. 16:29
Hiába lenne az imázsépítés a feladata a Kerry biztosra vehető jelölése miatt gyakorlatilag céltalan demokrata jelölőgyűlésnek, az elnökjelölt kampánystábja úgy tűnik, inkább rombolja az amúgy sem túl pozitív képet. Kerryt eddig is ridegnek és szigorúnak tartották a választók, a kampánystáb pedig ahelyett, hogy kapva kapott volna pár, a Kennedy Űrközpontban készült vicces fotó után, inkább piszkos trükkökkel vádolta meg a felvételeket rutinszerűen publikáló NASA-t. Talán nem is véletlen, hogy a demokraták fő bázisát adó szakszervezetek egyik vezetője szerint Kerry győzelme inkább ártana a "súlyos válságot" átélő pártnak.
Lehet, hogy a szervezett munkások és a Demokrata Párt is jobban járna, ha John Kerry nem nyerné meg a novemberi elnökválasztást - törte meg a párt jelöltállító gyűlésének unalomba hajló idilljét a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO egyik vezetője. Andrew L. Stern, a szakszervezeti szövetség elnökségébe az 1,6 milliós tagságú Szolgáltatóipari Dolgozók Nemzetközi Szövetségét (SEIU) képviselő vezető szerint a szakszervezeti mozgalom és a Demokrata Párt is "súlyos válságban van" - írja a Washington Post. Kerry megválasztása Stern szerint nemhogy felgyorsítaná, inkább elodázná a párt reformját.

Volt hova csökkenni

Nicsak, egy fényképész!
A legfrissebb, már a jelölőgyűlés alatt felvett közvélemény-kutatási adatok eloszlathatják a szakszervezeti vezér aggodalmát. Bár a jelölőgyűlés hagyományosan akár tíz-tizenkét százalékponttal is megdobhatja az elnökjelöltek népszerűségét, Kerrynél visszaesést regisztráltak a felmérések. Az ABC News/Washington Post kedden készült felmérése szerint pillanatnyilag az amerikaiak 48 százaléka választaná Busht, demokrata kihívójára 46 százalék adná szavazatát.

A megkérdezettek legfőbb kifogása Kerryvel szemben az volt, hogy semmit sem tudnak politikai terveiről. Ez utóbbiban eddig a jelölőgyűlésen elhangzottak sem voltak nagy segítségükre, pedig a szónokok fő célja láthatóan az, hogy eladható képet alkossanak Kerryről a választók felé.

Bénázás kezeslábasban

Ez irányú kísérleteiket leginkább az elnökjelölt kampánystábja nehezíti meg. A választási kampány legfrissebb botrányaként Kerry stábja "piszkos trükk-kampánnyal" vádolta meg az Amerikai Űrkutatási Hivatalt (NASA).

Az egész ügy pár fotó publikálása miatt robbant ki. Kerry nemrégiben látogatást tett a Kennedy Űrközpontban, ahol megnézte a legújabb űrjárműveket is. A bejárás során a biztonsági előírásoknak megfelelően steril kezeslábast kellett viselnie, ami természetesen nem a legelőnyösebb viselet. Ráadásul a szűk folyosókon négykézlábra ereszkedve kellett közlekednie, tökéletes témát adva a "híres ember idióta helyzetben" örök klasszikus fotókhoz - írja az Instapundit véleményblog.

Elbaltázott lehetőség

Négykézláb is jól teljesít
A képek kedden eljutottak a Fox News meglehetősen republikánus érzelmű stábjához is, akik sietve kikérték Kerry kampánymenedzsere, Mary Beth Cahill véleményét, aki sietve piszkos republikánus trükknek minősítette a képek kiszivárgását. Mint mondta, a látogatás során nem volt jelen a sajtó, szó sem volt fényképekről sem.

Mint kiderült, jobban járt volna, ha azonnali vádaskodás helyett tájékozódik. A képeken a kamerába mosolygó Kerry feltehetően észrevette, hogy fényképezik, és mint kiderült, a NASA rutinszerűen publikálja is ezeket a fotókat a honlapján. A felvételek készítését ráadásul biztonsági szabályok írják elő, "immár negyven éve" - nyilatkozta Mike Rein, a Kennedy Űrközpont szóvivője a Washington Postnak.

Kerry stábja tehát ahelyett, hogy kihasznált volna egy kínálkozó alkalmat az elnökjelöltről kialakult, Kerryt humortalannak és szürkének tartó kép megváltoztatására, a legjobb esetben is hülyét csinált magából.

Reagan könnyeket fakasztott

Ezek után a demokrata jelölőgyűlés kedd esti eseményei már meglehetősen érdektelennek tűnnek. Az est legérdekesebb felszólalása a republikánus ikon Ronald Reagan fiának a beszéde volt. Ron Reagan érzelmekkel teli beszédében Bush őssejt-politikáját bírálva felhívta a figyelmet arra, hogy a pár napos embriókból kinyerhető sejtekkel végzett kutatás számos betegségre, többek között az édesapjával is végző Alzheimer-kórra is gyógyírt találhat. Bush, újjászületett keresztényként elutasítja a párnapos magzatok halálát okozó kutatásokat.

John Glenn, Kerry és két NASA-technikus
Az este sztárszónoka Kerry két éve még regisztrált republikánus felesége volt. "John harcos. Kitüntetéseit régimódi eszközökkel szerezte, az életét kockáztatta a hazájáért. Senki sem fogja jobban védeni ezt az országot nála" - tüzelte fel a demokrata küldötteket Teresa Heinz-Kerry. A harminc évvel ezelőtt a Demokrata Pártot még "rothadónak", férje legfőbb politikai szövetségesét, Ted Kennedyt "baromnak" nevező Teresa asszony sokak szerint igazi támasza lehet Kerrynek a választási kampányban, bár milliárdosként pont a tipikus demokrata szavazó középrétegeket nem tudja megszólítani.

A jelölőgyűlés harmadik napjának sztárja John Edwards alelnökjelölt lesz, bár az elemzők tőle sem várnak túl konkrét állításokat az elnökségre pályázó csapat politikai elképzeléseiről.