Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Madárraj miatt menekült Cheney?

2003.11.21. 13:02
Madárraj vagy meteorológiai jelenség okozhatott riadalmat Washingtonban. A légvédelem a Fehér Ház felé tartó kisrepülőt észlelt, az elnöki hivatalt evakuálták. A riasztott vadászgépek azonban semmit sem találtak.
Téves radarjelzés miatt rendelték el a Fehér Ház egy részének kiürítését csütörtökön - jelentette a Washington Post. Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) radarja helyi idő szerint 9:20-kor jelzett azonosítatlan repülőt a Fehér Ház körül a 2001 szeptember 11-i merényletek után létrehozott repüléstilalmi övezetben.

Negyed óra rettegés

A központ azonnal riasztotta a légierőt és elrendelték az elnöki hivatalnak is otthont adó épület kiürítését. Még maga Dick Cheney alelnök is menekülésre kényszerült - írja a lap.

A térségbe küldött vadászgépek azonban hiába keresték a fenyegető gépet, semmit nem találtak. A riasztást negyed óra elteltével lefújták.

Keresik a radarjelet

A NORAD most vizsgálatra bekérte a csütörtökön rögzített radarfelvételeket. Előzetes feltételezésük szerint egy madárraj, esetleg időjárási jelenség adhatott repülőre utaló visszaverődést. "Radarjelet fogtunk, és ilyenkor a munkatársaink akcióba lépnek" - magyarázta a helyzetet Rob Garza, a légvédelem szóvivője a Postnak.

Tíz napja hasonló riasztásra került sor, akkor azonban valóban megsértette a védet légteret egy magángép. A repülőt F-16-os vadászok kísérték ki a repüléstilalmi övezetből. Ezelőtt 2002 júniusában került sor, hasonló okokból, amikor szintén egy kis sportrepülő tévedt a tiltott övezetbe.