Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Az osztrákok titkos csatornákon tárgyalnak az al-Kaidával

2008.03.16. 15:58
Vasárnap éjfélkor jár le az al-Kaida által szabott határidő követelésük teljesítésére. Két, Tunéziából elrabolt osztrák turista fogvatartásával a terroristák azt akarják elérni, hogy engedjék szabadon Algériában és Tunéziában bebörtönzött társaikat. Több ország próbál tárgyalni velük, hogy követelésüket változtassák váltságdíjra.

A vasárnap éjféli határidőhöz közeledve több csoport tárgyal a Tunéziában elrabolt osztrák pár fogvatartóival. Az al-Kaida észak-afrikai ágának szóvivője hétfőn jelentette be, hogy ők rabolták el a két osztrák turistát még februárban. A terroristaszervezet vasárnap éjfélig adott időt követelései teljesítésére.

Az osztrák kormány többször is bejelentette, hogy nem tárgyal az emberrablókkal, de az AFP francia hírügynökség vasárnap úgy értesült, hogy több különböző csatornán is kapcsolatban állnak egymással. Az osztrák ORF rádió szerint az osztrák hatóságokon kívül a francia és német titkosszolgálatok, valamint az algériai rendőrség is kapcsolatban áll az emberrablókkal.

A tárgyalások célja, hogy a terroristák elfogadjanak egy váltságdíjat, ahelyett, hogy ragaszkodnának több, Tunéziában és Algériában börtönbe zárt fogoly szabadon engedéséhez. Az egyik követelt fogoly Amar Szaifi, egykori katona, akit 32 holland, német és svájci turista 2003-as elrablásáért tartanak felelősnek.

Az 51 éves Wolfgang Ebnert és a 44 éves Andrea Kloibert állítólag február 22-én rabolták el a sivatagból Tunéziában, és Maliba vitték őket. Tunézia budapesti nagykövetségének közleménye szerint egyébként semmilyen adat nincs arra, hogy az észak-afrikai ország területéről rabolták volna el a két osztrák állampolgárt.

Az al-Kaida észak-afrikai ágának szóvivője hétfői bejelentésében arra figyelmeztette a nyugati turistákat, hogy a tunéziai hatóságok nem fogják tudni megvédeni őket, "a mudzsahedin mozgalom karja ugyanis mindenhová elér az észak-afrikai országban". Állítása szerint a nyugati utazókat azért büntetik, mert országaik támogatják az izraeli katonai csapásokat Gázában.