Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megszólalt Szaddám egyik hasonmása

2003.07.16. 18:50
Plasztikai műtétekkel és napi gyakorlással készítették fel a bukott iraki diktátor hasonmásait. Járni, ülni, úszni, szivarozni Szaddám-módra kellett. A tévé csak távolról mutathatta őket.
Szaddám Huszein sorsa továbbra is bizonytalan. Az iraki diktátor eltűnt a háború forgatagában. Az egyetlen bizonyosság, hogy a hasonmásai élnek. Közülük az egyik megszólalt. Pontosabban: cikket írt az Irakban megjelenő "Assaah" című lapba, felfedve az alteregók néhány titkát.

Első osztályú és osztályon aluli

Eszerint voltak első osztályú és osztályon aluli hasonmások. Az előbbiekkel úgy bántak, mint a koronaékszerekkel. A legfontosabb ceremóniákon szerepeltek, még a külföldi delegációkkal való találkozásokra is őket küldte Szaddám. Milliókat költöttek plasztikai műtétekre, hogy a hasonlóság minél tökéletesebb legyen. Semmit sem bíztak a véletlenre, az átszabásokat 2-3 évente ismételték. Az osztályon aluli helyettesítők voltaképpen homokzsák szolgálatot teljesítettek: akkor léptek színre, amikor különösen nagy volt a merénylet kockázata.

Michael Ramadan - így írta alá a cikket - 18 évig állt Szaddám Huszein szolgálatában, első osztályú hasonmásként. Élt az alkalommal, az Egyesült Államokba szökött, a családjával együtt. Érthető, hogy ma is azt kérdezik tőle: hónapokkal a háború befejezése után, miért nem kapták el a volt főnökét? A válasz nem biztos, hogy az igazságra utal, ám az udvar szellemére következtetni lehet belőle: "Szaddám mindenkinél jobban bízott a földöntúli, mágikus erőkben. Boszorkányokkal, varázslókkal siettette volna a győzelmét. Ezt a szenvedélyt az anyjától örökölte és még arra is képes volt, hogy a csillogó palotáiba hozassa szülőföldjének vajákos szegényparasztjait. Ők voltak az igazi tanácsadói. Ellenfeleinek lemészárolásában ők is szerepet játszottak, a vidéki mágusok ugyanis az ellenfelek gondolataiból olvasták ki az árulás szándékát."

Jasszim, a tökéletes hasonmás

Ramadan szerint az udvar kulcsembere egy bizonyos Al-Janabi volt. Ő tanította be a hasonmásokat arra, hogy miképpen kell Szaddamként viselkedni. "Naponta órák hosszat gyakoroltuk a járásmódját, meg azt, hogy miképpen ül az asztalnál. Még a szivar tartásának módját is átvettük. Mindig ő választotta ki a legtökéletesebb hasonmást. S ez vitathatatlanul Jasszim Mohammad Ali volt."

Innen a történet az Ezeregyéjszaka meséinek részlete is lehetne. "Jasszim számunkra is megfejthetetlen rejtély volt. Én nem tudtam, hány éves, csak annyit ismertem, hogy Karbalából származott. Ám oly tökéletes Szaddám-hasonmás volt, hogy még a diktátor fiai sem voltak biztosak benne, hogy az apjuk, vagy a pót-Szaddám áll előttük. Az tény, hogy a legutolsó nagy rendezvényen, a hadsereg napján, január 6-án, meg a múlt év július 17-én, a forradalom ünnepén Jasszim ült a díszpáholyban és nem Szaddám. A cserét azonban senki sem vette észre."

És ha ma is csak Jasszim él? Az első osztályú hasonmás válasza: "Azt tudtuk, hogy Szaddám Huszein súlyos beteg és nem sikerült meggyógyítani. Volt, aki azt mondta, hogy már a végét járja, ezért Jasszim vett részt a legfontosabb tanácskozásokon is. Tehát elképzelhető, hogy már a háború előtt sem volt olyan állapotban, hogy irányíthasson. Nem zárható ki, hogy történt vele valami végzetes".