József, Bánk
-7 °C
0 °C

Odaveszhet az Amazonas őserdeinek fele

2001.01.25. 16:00
Egy amerikai felmérés szerint a brazil kormány legújabb gazdaságfejlesztési tervét az Amazonas-menti őserdőknek akár a fele is bánhatja. A projekt vezetője megalapozatlannak nevezte a tanulmányt, de ígéretet tett, hogy saját hatástanulmányt készítenek.
Kb. hatezer négyzetméternyi erdő jut minden emberre
Egy, az amerikai Science magazinban megjelent tanulmány szerint a brazil kormány legújabb gazdaságfejlesztési terve katasztrofális hatással lesz az Amazonas-menti őserdőkre: pesszimista jóslatok szerint 42, optimistábbak szerint 28 százaléka tűnhet el a zöld takarónak. A Reuters beszámolója szerint a brazil fejlesztési minisztérium tagadta, hogy a projektnek ilyen katasztrofális következményei lennének - mondván a felmérés "technikailag alaptalan" -, de a projekt vezetője ígéretet tett rá, hogy környezetvédelmi hatástanulmányt készítenek. Erre egy évet és négyszázezer dollárt szán a minisztérium. Joao Paulo Silveira megígérte, hogy ha hasonló következtésére jutnak, mint a Science felmérése, akkor megváltoztatják a fejlesztési tervet.

Silveira egyébként ragaszkodik hozzá, hogy a Science jelentése rossz, mert például - mondja - nem veszi figyelembe, hogy Brazíliában a nyolcvanas évek óta megszigorították a természetvédelmi törvényeket. Hangsúlyozta: a fejlesztési terv a fenntartható növekedés elvét veszi alapul, és bizonyítékul azt is mondta, hogy a projekt értelmében meg csak új utak sem fognak épülni, legfeljebb felújításokra kerül majd sor.

Az Amazonas őserdeje
A zöld tenger egy hét Franciaországnyi területen nyújtózkodik. A bolygó állat és növényvilágának 30 százaléka él itt. Évente 19 ezer négyzetkilométer erdő pusztul itt el a fakitermelés és a mezőgazdasági célú erdőirtás miatt.
Egy brazil napilap azonban a jelentés szerzőinek pártjára állt, és a World Wildlife Fund nevű zöldszervezet is beszállt a vitába: a csoport közleményében amellett szállt síkra, hogy limitálják az Amazonas melléki települések terjeszkedését, hogy az esőerdőt és hihetetlenül összetett élővilágát ne érje kár.

Lassul az erdőirtás üteme

Évi kilencmillió hektárra csökkent az erdőpusztulás üteme 2000-ben - áll egy friss ENSZ-jelentésben. Az Élelmiszer- és Mezőgazdaság-ügyi Szervezet (FAO) tanulmánya szerint ez az érték 20 százalékkal alacsonyabb, mint a legutóbbi felmérés elkészültekor, 1995-ben. A szerzők szerint ennek főként a gazdaságosabb felhasználás, a természetes növekedés, és a telepítés az oka. Hozzáteszik: a pusztulás üteme még így is túl nagy, és ez ellen továbbra is küzdeni kell. Jelenleg kb. hatezer négyzetméternyi erdő jut minden emberre, de évente 12 négyzetméterrel kevesebb.