József, Bánk
-6 °C
0 °C

Letartóztatták a fel nem robbant ammani merénylőt Jordániában

2005.11.13. 14:02
A jordániai rendőrség letartóztatta az ammani öngyilkos merényletsorozat negyedik tettesét, aki férjével együtt érkezett a Radis­son hotelbe, de elromlott a pokolgépe. Mind a négy tettest megnevezték.
Az 57 áldozatot követelő öngyilkos merényleteket egy órán belül követték el november 9-én este kilenc és tíz óra között Amman egymástól pár száz méterre fekvő Radisson, Grand Hyatt és Days Inn luxusszállóiban.

A később elfogott nő, Szadzsida Atrusz ar-Risávi a Radisson hotelbe kísérte öngyilkos merénylő férjét, Ali Huszein as-Sammarit, nászutas párnak álcázva magukat. A testére erősített bombát azonban nem sikerült felrobbantania, így, férje kérésére, a merénylet előtt elhagyta a helyszínt, írja a CNN.

A jordán hírszerzés megnevezte a másik két iraki merénylőt is, akikkel a házaspár négy nappal a robbantások előtt lépte át az iraki-jordániai határt: Ravad Dzsászem Mohammed Abed és Szafa Mohammed. Egyikük szintén testére rősített bombát használt, másikuk egy autóba rejtett pokolgéppel robbantott. Az al-Kaida terrorszervezet iraki ága már korábban magára vállalta a merényleteket.

Minden idők legsúlyosabb jordániai terrorakciójában a CNN szerint szerint a merénylőkön kívül összesen 57 ember vesztette életét, és több mint kilencvenen sérültek meg. A jelentések szerint 13 külföldi, köztük több arab, két kínai, egy amerikai és egy indonéziai turista vesztette életét. A jordániai magyar nagykövetség úgy tudja: a robbantásoknak nincs magyar áldozata.

Letartóztatták az újdelhi terroristát is

Eközben a több mint 200 sebesülttel járó október 29-i újdelhi terrorakciónak is elfogták a gyanúsítottját. Az Újdelhibe szállított Tarik Ahmad Dar vallomásából kiderült, hogy a 62 halálos áldozattal járó három piactéren elkövetett merényletnek ő volt a értelmi szerzője és pénzelője is.

Az újdelhi merényletek mögött a Laskar-e-Tajjiba szélsőséges kasmíri csoport áll. Az indiai rendőrség az elfogott terrorista további négy cinkosát keresi.