Rafael
19 °C
33 °C

Összehangolt merényletek Jordániában

2005.11.09. 22:00
A hatóságok szerint az al-Kaida stílusjegyeit viselő támadásokat hajtottak végre három szálloda ellen Jordánia fővárosában. A szállodáknál egyes jelentések szerint öngyilkos merénylők robbantottak, de plafonba rejtett bombáról szóló hírek is érkeztek. Legalább hatvanheten meghaltak, száznál is többen megsebesültek.

Három nyugatiak látogatta szállodánál is robbanás történt Jordánia fővárosában, Ammanban. A Reuters értesülései szerint a Radisson hotelben egy álmennyezetbe rejtett bomba robbant. A Financial Times értesülései öngyilkos merényletekről szólnak. Jordániában eddig még nem történt öngyilkos merénylet, jegyzi meg a dpa.

A Radisson mellett a Grand Hyatt és a Days Inn szállodákat érte támadás. A hivatalos adatok szerint legalább hatvanheten életüket vesztették és száznál is többen sebesültek meg, jelentette be a CNN tudósítása szerint Marwan Muasher miniszterelnök-helyettes. Muasher szerint két bombát a testükre csatolva viseltek a merénylők, míg a harmadik helyszínen autóval együtt robbantotta fel magát az elkövető.

Az MTI arab tudósításokra hivatkozó jelentése szerint Ammanban pánik tört ki, a merényletek tépázta városnegyedet katonák és páncélosok vették körül, csakúgy mint a jordániai fővárosban lévő összes nagykövetséget. A magyar nagykövetséget az MTI-nek este tíz óráig nem sikerült elérnie, a Külügyminisztérium ügyelete szerint a jordániai város telefonjai nem válaszolnak.

A BBC tudósítója szerint a Grand Hyatt, ahol ő is lakik, tele volt a robbanás idején. A Radissonban a bálteremben robbant a bomba, ahol kétszázötven fő részvételével egy esküvői fogadás zajlott. Abdullah II. jordán király bűncselekménynek nevezte és elítélte a merényleteket, illetve ígéretet tett a terrorizmus elleni határozott fellépésre.

Nincs magyar áldozata az ammani robbantásoknak

Nincs magyar áldozata a szerdai ammani robbantásoknak, tájékoztatta a távirati irodát Dobokay Gábor, a jordániai fővárosban akkreditált magyar nagykövete késő este.

Mint elmondta: mind a három szállodát végigkérdezték, de a Radisson hotelen kívül a másik kettőben nem voltak bejelentett magyar vendégek. A Radissonban ugyan egy magyar házaspár lakott, de ők a merénylet időpontjában éppen a magyar külképviseleten vendégeskedtek, és már nem is térnek vissza a szállodába.

Dobokay Gábor elmondta: Jordániában tartózkodik egy 35 fős magyar turistacsoport is, de ők szerdán Akabába tettek kirándulást, így a csoport tagjainak nem esett bántódása.

Nem féltek

Jordánia az Egyesült Államok legrégibb arab szövetségeseként számos fenyegetést kapott radikális iszlámista terrorszervezetektől, ennek ellenére a BBC helyi tudósítója szerint a szálodáknál nem volt megerősített őrség. Igaz, az országban korábban nem is követtek el komolyabb terrortámadásokat.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó rendőr szerint a támadás "az al-Kaida stílusjegyeit viselik magukon". Az is igaz, hogy az elmúlt időszakban minden támadást, még az al-Kaidához legfeljebb ideológiájukban kötődő csoportokét is bin Laden szervezetéhez kötik a hatóságok.

A jordániai támadásra reagálva az izraeli mentőszolgálat felajánlotta segítségét, írja a Financial Times. Izrael Jordániával kötött elsőként békét az arab államok közül, régóta kiegyensúlyozott a két ország kapcsolata.

Elterelő művelet

A szerdai ammani robbantások előtt a jordániai főváros határában, távol a hotelektől egy tartálykamion gyulladt ki, és a hatóságok szerint a tűzesetnek köze van a merényletekhez.

Biztonsági források úgy vélik: a jármű lángra lobbanása nem véletlen volt, hanem azt készakarva gyújtották fel, hogy az oltáshoz, illetve a mentéshez sok tűzoltót, rendőrt és polgári védelmi szakembert vezényeljenek ki, és ezzel elvonjanak a szállodákban történt robbantások következményeinek felszámolásától jelentős számú mentőalakulatot.

Zarkavinak köze lehetett a terrorhoz

Biztosra veszi Marván Moaser jordánia első miniszterelnök-helyettes. hogy Abu Muszab az-Zarkavi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője volt a szerdai ammani robbantások egyik értelmi szerzője. A politikus a CNN amerikai hírtelevíziónak nem sokkal a merénysorozat után nyilatkozva úgy vélte, hogy Zarkavinak és az al-Kaidának a néhány hónappal ezelőtt Akabában végrehajtott támadásokhoz is köze volt. Moaser ugyanakkor azt is jelezte, hogy ezt azonban teljes bizonyossággal nem tudja megerősíteni. Augusztusban Akaba jordániai kikötőben rakétákat lőttek ki ott horgonyzó amerikai hadihajókra.

Az ENSZ BT összeül

Soron kívüli ülést tart csütörtök reggel az ENSZ Biztonsági Tanácsa az előző napi ammani robbantások utáni helyzet megvitatására - közölték a világszervezet székhelyén diplomaták. Az ülés nem szerepel a testület előzetesen összeállított munkarendjében. Hivatalos témája: "azok a veszélyek, amelyek a terroristák tevékenysége miatt leselkednek a békére és a nemzetközi biztonságra". A BT soros elnöki tisztjét jelenleg Oroszország látja el.

A jelenleg Szaúd-Arábiában tartózkodó Kofi Annan ENSZ-főtitkár mélyen elítélte a merényletsorozatot, "a terrorizmus elleni együttes harcra" buzdított és közölte, hogy lemondta csütörtökre tervezett jordániai látogatását.