Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Referendumláz Amerikában

2006.11.09. 13:32
Amerikában a szenátusi és képviselőházi választásokkal egy időben több államban is népszavazásokat tartottak különféle kérdésekről. Az azonos neműek házassága mindenhol elbukott, akárcsak a marihuána birtoklását legalizáló tervek. Kalifornia nem erőltetné a környezetvédelmet, Missouriban viszont a jelek szerint engedélyezik az őssejtkutatást. Arizonában nem lehet szavazással milliomossá válni.

A szenátusi és képviselőházi választásokkal párhuzamosan több kérdésről is népszavazást tartottak az Egyesült Államokban. A legnagyobb vihart az azonos neműek jogi helyzetét szabályozó tervezetek kavarták, melyek nyolc államban voltak terítéken. Nem volt hiány azonban a helyi unikumnak számító kérdésekből sem.

Gyakran ismételt kérdések

Az azonos neműek együttélését szabályozó tervezetekről faggatták a legtöbbet a választókat. Összesen nyolc államban szavazták olyan törvénytervezetről, mely tiltaná a homoszexuálisok házasságát. Arizonában a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett 51-49 arányban még a tiltást ellenzők állnak jobban, mindenhol máshol azonban határozottan döntött a tiltás mellett a lakosság. Leginkább Tennesseeben, ahol 81 százalék szeretné bebetonozni, hogy a házasság kizárólag férfi és nő köteléke lehet. Coloradoban nyitva hagytak egy kiskaput: az élettársi kapcsolat hasonló jogokat biztosított volna az együtt élő azonos neműeknek, mint a házasoknak, de utóbbit fenntartotta volna a heteroszexuálisoknak. Azonban ez a tervezet is – bár szorosan – elbukott.

A második legsűrűbben feltett kérdés a minimálbér emelésére vonatkozott. A hat államban terítékre került kérdésre mindenhol igent mondtak.

Élet-halál kérdések

A fiatalkorúak abortuszát próbálták keretek közé szorítani Oregonban és Kaliforniában. A tervezetek szerint – az életmentő beavatkozások kivételével – csak a szülők értesítése után hajtanának végre abortuszt fiatal lányokon. Jelenleg 15 év felett önállóan dönthetnek a terhesség megszakításáról, a mostani szavazás szerint ez így is marad.

Dél-Dakotában egy az egyben betiltották volna az abortuszt, ha hagyják. A tervezet még a nemi erőszak áldozatainak sem engedélyezte volna az eljárást. Kiötlői egyébként hosszú küzdelemre készültek: ez a törvénytervezet ugyanis ellenkezik a Legfelsőbb Bíróság (LB) 1973-as, precedens értékű döntésével. Az abortusztilalom támogatói most a várható perek nyomán akartak megint elmenni az LB-ig. A jelenleg konzervatív többségű testület valószínűleg a tiltás mellett foglalt volna állást, a szavazók 56 százaléka azonban keresztülhúzta a számításokat.

Missouriban is vereséget szenvedtek a konzervatívok: a választók 51 százaléka mondott igent az őssejtkutatásra. Az emberek klónozása viszont továbbra is tilos marad.

A legfűbb tervezetek

Nevadában és Dél-Dakotában a marihuánáról is elmondhatták véleményüket a polgárok. A nevadai tervezet minden 21 év feletti személynek engedélyezte volna csekély mennyiségű fű birtoklását. Ezt végül a szavazók csupán 56 százaléka utasította el. Az eredmény szorosságához valószínűleg hozzájárult, hogy a tervezet a majdani adóbevételekről is rendelkezett. Ezek felét drog-, illetve dohányzás- és alkoholprevenciós programokra fordították volna, a másik fele pedig az állami költségvetés mérlegét javította volna.

Dél-Dakotában csak az orvosi receptre kiállított marihuána engedélyezésről volt szó. A különféle idegi és pszichés betegségek ilyen kezelése eddig csupán Kaliforniában legális. A dél-dakotaiak 52 százaléka szeretné, hogy ez így is maradjon.

Helyi finomságok

Ohioban a nyerőgépeket akarták legalizálni. A befolyó bevételeket elsősorban az oktatás finanszírozására fordítottak volna, a választók azonban nem kértek a bűnös szenvedélyből.

Egy Michiganben elfogadott tervezet megtiltja a pozitív és negatív diszkriminációt egyaránt faji, nemi, származási, stb. alapon. Ez elsősorban az állami egyetemre vonatkozik, és szintén szembemegy egy LB-döntéssel, mely a pozitív diszkrimináció mellett foglalt állást.

Bár az újrázó Schwarzenegger kormányzó többek közt a környezetvédelemmel tudta megnyerni a kaliforniaiakat, mindenre ők se hajlandók a természetért. Elutasították ugyanis azt a tervezetet, mely 4 milliárd dollárt fordított volna a megújuló erőforrások fejlesztésére. A cél a kőolajfogyasztás 25 százalékos csökkentése lett volna.

A Mexikóval határos Arizona lakóin látszik az illegális bevándorlóktól való félelem. Háromnegyedük döntött úgy, hogy az angol legyen az állam hivatalos nyelve. Ezzel együtt csökkentik a kétnyelvű (angol-spanyol) feliratokra, kiadványokra fordított pénzeket, hogy ezzel is megnehezítsék a hispánok dolgát.

Egy egészen bizarr ötlet azonban ugyanitt elbukott. E szerint a jövőben a választásokon részt vevő polgárok közt egymillió dollárt sorsoltak volna ki. A szavazói aktivitás növelni hivatott intézkedést a szavazók kétharmada utasította el.