Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Vége az amerikai szavazatszámláló gépeknek

2001.03.27. 12:57
Fejlesztésre szorul az amerikai szavazatszámláló rendszer - vélik egyöntetűen egy kedden ismertetett felmérés megkérdezettjei. Az interneten keresztüli szavazás csupán a megkérdezettek egyharmada számára elfogadható, nagy részük inkább csak választási információ közlésére használná a webet.
Lecserélnék elavult szavazási rendszerüket az amerikaiak - állítja egy március 5-8 között készített felmérés. A felmérést egy ezerfős mintán az Information Technology Association of America és a Unisys készítette.

A megkérdezettek 69 százaléka úgy véli, hogy egy új szavazótechnika bevezetése átláthatóbb, könnyebben összesíthető eredményeket produkálna. A felmérésben szereplők 61 százaléka pedig azzal is egyetért, hogy az állami költségvetésből finanszírozzák a jelenlegi szavazási rendszer felújítását.

Az interneten nem szavaznának

A felmérés alanyai azonban nem bíznak az internetben, hiszen mindössze egyharmaduk - a 18 és 24 év közöttiek - gondolja azt, hogy interneten keresztül kellene a szavazást lebonyolítani. Az internetet azonban hatékonyan lehetne tájékozódásra használni: a megkérdezettek 71 százaléka úgy gondolja, a weben kellene közzétenni a szavazók regisztrálásának helyzetét, szavazócédulák mintáit, illetve a szavazóhelyiségek címét.

Árverezzük el a szavazatszámláló gépeket!

A legutóbbi, majdhogynem fiaskóval végződő amerikai elnökválasztásokért jórészt az elavult szavazógépek voltak a felelősek. A számlálási huzavonában elhíresült floridai Palm Beach választási körzeti biztosa, Burt Aaronson múlt év decemberében azt javasolta, az interneten történelmi szuvenírként árverezzék el a megbukott szavazatszámláló masinákat. Burt szerint az ötezer szavazatszámláló gép 2-4 ezer dolláros áron kelhetne el. Felmerült, hogy múzeumok is kaphatnának az amerikai történelmet befolyásoló szerkezetekből. A remélt 20 millió dolláros bevételből modern számlálógépeket vásárolhatnának.