Tanácstalan tanácsadók

2000.08.09. 16:22
A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara bírósága szétválasztotta az Arthur Andersent (a könyvvizsgáló ágazattal foglalkozó cég) és az Andersen Consultinget (a tanácsadó ágazattal foglalkozó cég). Ezzel új fejezet indult a " Big Five "-ok konszolidációjában.
A KPMG valamint a PriceWaterhouseCoopers is bejelentette, hogy meg kíván válni a tanácsadó ágazatától. Az amerikai Securities Exchange Commission már korábban hangot adott aggályainak a két üzletág összefonódása miatt.

A könyvelőket eltanácsolták
A tanácsadókat elkönyvelték, a könyvelőket eltanácsolták

Hétfőn vetett véget egy két és fél éves procedúrának a kolumbiai nemzetiségű Guiermo Gamba, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara választott bíróságának elnöke, amikor a több mint 100 oldalas ítéletben azonnali hatállyal szétválasztotta az Arthur Andersent - a cég a könyvvizsgálói üzletággal foglalkozik - és az Andersen Consultinget, amely tanácsadásra szakosodott.

Az ítélet szerint az Andersen Consultingnek nem kell kifizetnie azt a 14.5 milliárd dollárt, amit az Arthur Andersen követelt tőle, csupán megközelítőleg 1 milliárd dollár jóvátétellel tartozik hajdani anyacégének, ugyanis a szétválásig a két cég osztozott a bevételeken. Az Andersen Consulting számára a döntés legfájdalmasabb pontja, hogy ez év végéig vissza kell adniuk az " Andersen " nevet. Egy új név népszerűsítésének és elfogadtatásának költségei a cég vezetője szerint megközelíti a 100 millió dollárt.

A szakítás ennek ellenére úgy tűnik, az Andersen Consulting számára kedvezőbb, hiszen a tanácsadás gyorsabban fejlődő ágazat mostanában, és a haszonkulcs is magasabb itt. Az AC úgy érezte, terhes neki a korábbi anyacéggel a hasznot megosztani, és a cég irányításába is kevés beleszólása volt.

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara döntését mindkét fél örömmel fogadta. " Az Andersen Consulting teljes győzelmet aratott! " jelentette ki Joe Forehand, cég vezérigazgatója.

Az Arthur Andersen elnöke, Jim Wadia pedig megjegyezte, "Nagyon örülünk a döntésnek! " majd hirtelen lemondott elnöki posztjáról. Úgy tűnik, számára a döntés mégsem megnyugtató, hiszen már két évvel ezelőtt is az ,,együttélés" mellett kötelezte el magát. Ennek ellenére tagadta, hogy azért mondott le, mert a bíróság szétválasztotta a céget, bár azt elismerte, hogy "...talán köze van a dolognak hozzá... ". Helyébe Louis Salvatore lép, aki eddig az Arthur Andersen egyik leányvállalatának igazgatója volt, és az igazgatótanács tagja már több mint tíz éve.

Az AC igazgatótanácsa nemsokára összeül, hogy megbeszéljék a szükséges strukturális változtatásokat, pillanatnyilag ugyanis a cég 48 irodája a " levegőben lóg ", nem eldöntött még, hogy hova tartoznak.

Előrelátó változások

Az Arthur Andersen konkurenseit megelőzve már a nyolcvanas évek legvégén belátta, hogy szükséges több teret, szabadságot adni a rohamosan növekvő tanácsadói részlegnek. Így jött létre 1989-ben az Andersen Consulting és az Andersen Worldwide, amely magába foglalta a két céget. Az AC és az AA közös irányítással és vagyonelosztással működött, de a napi ügyeket egymástól függetlenül végezték. Az igazgatótanácsban többnyire a könyvvizsgáló oldal volt jelen, mivel az alakuláskor az tette ki a cég jelentősebb hányadát. A gyors fejlődésnek köszönhetően már 1994-ben szinte egyforma bevételt hozott a két ágazat, de a tanácsadók 180 százalékos fejlődésével a másik részleg nem tudott versenyezni. Ebből az következett, hogy minden évben az AC jelentős összegeket utalt át az AA-nak

Andersen Consulting
1997-ben már nagyon elmérgesedett a helyzet, mivel a tanácsadók úgy érezték, hogy ők támogatják a könyvvizsgálókat, a közös jövedelemmegosztási elv miatt. Mivel békés úton nem jutottak megegyezésre, a rugalmassága miatt a közkedvelt Nemzetközi Kereskedelmi Kamara " bíróságát " kérték fel a per elintézésére.

A " bölcs Salamonhoz méltónak" minősített döntés precedens értékű, mivel nem utal ki a könyvelő részlegnek juttatást vagy kompenzációt az új név megteremtésének költségeihez. Mikor az Ernst & Young eladta tanácsadó részlegét a francia Cap Gemini számítástechnikai cégnek, a bevételből a könyvelők is jócskán részesedtek. A bíróság szerint a független üzletvezetés és az Andersen Worldwide belső, specifikus megegyezései nem tették szükségessé az éves bevétel 150 százalékát (14.5 milliárd dollár) meghaladó kompenzáció kifizetését.

Irány a tőzsde

Most, hogy az ügy lezárult mindkét cégnek elegendő ideje lesz, hogy a saját fejlődésével törődjön, és újra felvegye a versenyt a PwC-vel, a KPMG-vel és a Cap Gemini-vel.

Szinte minden jelentős tanácsadó cég elkezdte, vagy a közeljövőben tervezi, hogy hozzáférhetővé teszi tőkéjét a nagyközönség és a szakmai befektetők számára.

A harc a ,,friss tőkéért" elkezdődött...  • Bérelnék
  • Bankszámla