Huba
19 °C
33 °C

Nem is ügynök Bush névtelen bírálója?

2004.07.02. 07:30
Nem is titkosügynök az Anonymus néven Busht kritizáló könyvet publikáló CIA-s - állítja a Boston Phoenix. A lap szerint a szerző valójában közalkalmazotti státusú elemző, aki nem is szívesen vállalta az anonimitást. "Gyűlölöm, ha gyávának néznek" - mondta. A CIA viszont a politikai kellemetlenségeket nem szereti, ezért névtelenségre kötelezte alkalmazottját - állítja a lap.
A CIA kötelezte neve elhallgatására az Anonymus néven Bush "birodalmi nagyképűségét" bíráló könyvet publikáló aktív CIA-ügynököt - állítja a Boston Phoenix. A napilap "több tucatnyi titkosszolgálati forrásra" hivatkozva állítja, hogy a könyv szerzője Michael Scheuer.

Az al-Kaida bosszújától féltik

A jövő héten megjelenő, "Birodalmi hübris: Miért veszti el a Nyugat a terror elleni háborút" című könyvből elsőként a New York Times közölt részleteket. A lap szerint a szerző aktív CIA-ügynök, aki huszonkét éve áll a cég szolgálatában. Magas beosztású is, hiszen 1996-99 között a terrorelhárítás bin Laden részlegét vezette. Könyvében élesen bírálja Bush terrorellenes taktikáit, elhibázottnak nevezi mind a "későn megkezdett" afganisztáni, mind a "fölösleges" iraki háborút.

Nevét a Times szerint azért kellett eltitkolnia, "mert az al-Kaida bosszút állhat rajta". Scheuer - ha valóban ő Anonymus - azonban nem is titkosügynök. Közalkalmazotti státusban elemez titkosszolgálati jelentéseket. Neve elhallgatására a Phoenix szerint valójában főnökei kényszerítették, a fedett ügynökökre vonatkozó szabályokra hivatkozva. A lap szerint valójában a politikai kellemetlenségeket kívánták elkerülni.

Gyűlöli, ha gyávának tartják

A lapnak nyilatkozva Anonymus továbbra sem kívánta felfedni kilétét. "Ígéretet tettem rá, hogy nem árulom el, ki vagyok. A szervezet, melynek alkalmazottja vagyok, szavamon fogott" - mondta.

A lap idéz Scheuertől is (elkülönítetten Anonymus nyilatkozatától). "Lehet, hogy valakit megsérthet a könyv és ezt megbosszulhatja, de az anonimitást nem én kértem. Olyan, mintha bujkálnék, és gyűlölöm, ha gyávának néznek" - nyilatkozta a Phoenixben a könyv szerzőjeként azonosított férfi.