Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nem is ügynök Bush névtelen bírálója?

2004.07.02. 07:30
Nem is titkosügynök az Anonymus néven Busht kritizáló könyvet publikáló CIA-s - állítja a Boston Phoenix. A lap szerint a szerző valójában közalkalmazotti státusú elemző, aki nem is szívesen vállalta az anonimitást. "Gyűlölöm, ha gyávának néznek" - mondta. A CIA viszont a politikai kellemetlenségeket nem szereti, ezért névtelenségre kötelezte alkalmazottját - állítja a lap.
A CIA kötelezte neve elhallgatására az Anonymus néven Bush "birodalmi nagyképűségét" bíráló könyvet publikáló aktív CIA-ügynököt - állítja a Boston Phoenix. A napilap "több tucatnyi titkosszolgálati forrásra" hivatkozva állítja, hogy a könyv szerzője Michael Scheuer.

Az al-Kaida bosszújától féltik

A jövő héten megjelenő, "Birodalmi hübris: Miért veszti el a Nyugat a terror elleni háborút" című könyvből elsőként a New York Times közölt részleteket. A lap szerint a szerző aktív CIA-ügynök, aki huszonkét éve áll a cég szolgálatában. Magas beosztású is, hiszen 1996-99 között a terrorelhárítás bin Laden részlegét vezette. Könyvében élesen bírálja Bush terrorellenes taktikáit, elhibázottnak nevezi mind a "későn megkezdett" afganisztáni, mind a "fölösleges" iraki háborút.

Nevét a Times szerint azért kellett eltitkolnia, "mert az al-Kaida bosszút állhat rajta". Scheuer - ha valóban ő Anonymus - azonban nem is titkosügynök. Közalkalmazotti státusban elemez titkosszolgálati jelentéseket. Neve elhallgatására a Phoenix szerint valójában főnökei kényszerítették, a fedett ügynökökre vonatkozó szabályokra hivatkozva. A lap szerint valójában a politikai kellemetlenségeket kívánták elkerülni.

Gyűlöli, ha gyávának tartják

A lapnak nyilatkozva Anonymus továbbra sem kívánta felfedni kilétét. "Ígéretet tettem rá, hogy nem árulom el, ki vagyok. A szervezet, melynek alkalmazottja vagyok, szavamon fogott" - mondta.

A lap idéz Scheuertől is (elkülönítetten Anonymus nyilatkozatától). "Lehet, hogy valakit megsérthet a könyv és ezt megbosszulhatja, de az anonimitást nem én kértem. Olyan, mintha bujkálnék, és gyűlölöm, ha gyávának néznek" - nyilatkozta a Phoenixben a könyv szerzőjeként azonosított férfi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?