Klaudia
-3 °C
3 °C

Anonymus szerint Bush futni hagyta a terroristákat

2004.06.28. 13:52
Túl későn reagált a szeptember 11-i merényletekre Bush. Mire október 7-én támadást indítottak Afganisztán ellen, a tálibok és az al-kaidások már elrejtőztek - vélte könyvében egy nevét CIA-s beosztása miatt nem vállaló titkosügynök. Az Anonymus néven könyvet jegyző szerző szerint az iraki háború vakvágány volt, igazából ártott a terrorizmus elleni harcnak.
Elszúrta a terrorellenes háborút Bush kormánya - vádaskodik egy frissen megjelent könyv az Egyesült Államokban. Az elnökválasztási évben nem ritka, hogy hasonló kiadványok születnek, elég Michael Moore dokumentumfilmként eladott félfikciós Farenheit 911 című pamfletjére gondolni, a Birodalmi hübrisz: Miért veszíti el a Nyugat a terror elleni háborút című könyvet azonban állítólag egy aktív CIA-ügynök jegyzi.

Túl későn támadtak

A beosztása miatt a nevét nem vállaló, a könyvet Anonymusként jegyző szerző szerint Bush és kormánya vakvágányra terelte a terrorellenes erőfeszítéseket az iraki háború "oktalan és erőltetett" megindításával. Anonymus szerint Bushék első hibája a késlekedés volt, ami a szeptember 11-i terrortámadásokat követte. "A tálibokkal és az al-Kaidával, azaz egy az afgán városokat ellenőrizni próbáló vidéki felkelőcsoporttal és egy húsz éve működő felkelőcsoporttal álltunk szemben. Ha támadni akartunk, 11-én, 12-én de legkésőbb 13-án támadnunk kellett volna, mert így mire október 7-én odaértünk, az ott már nem is ott volt" - nyilatkozta az ABC késő esti riportműsorában. A szerző félhomályban ült, hangját elváltoztatták.

Anonymus szerint az iraki háború nem várt "karácsonyi ajándék" volt Oszama bin Ladennek, mert az amúgy veszélytelen ország a szélsőséges iszlamista mudzsahedek "mágnesévé" vált. Állítása szerint Huszein nem jelentett közvetlen veszélyt az amerikai nemzetbiztonságra, az ellene indított háború pedig alapvetően ártott a terror elleni harcnak.

Vezetőket buktatna

Véleménye szerint az al-Kaida újabb, a szeptember 11-inél is véresebb merényleteket hajthat végre amerikai földön. Ennek megelőzéséhez szerinte feltétlenül szükség lenne az amerikai titkosszolgálati vezetők leváltására. A szerző szerint amúgy is a terrortámadásokat követő egyik legsúlyosabb hiba volt, hogy a kémszolgálatok vezetőit nem mozdították el. Megállapításaival a legmesszemenőbbig egyetért Dill Nelson demokrata szenátor, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó és külpolitikai bizottságainak tagja. "Ha a terror új korszakára készülünk, feltételeznünk kell egy újabb támadást" - nyilatkozta a CNN-nek.

A kormányzat részéről nem kívántak bővebben foglalkozni a jövő héten megjelenő könyvvel. A CNN-nek nyilatkozó Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint azonban az iraki hadműveletek nemhogy nem játszanak a terroristák kezére, de egy stabilabb Közel-Kelet és egy szabad Irak megteremtésével tönkre is teszi terveiket.