Száz éves az angol anyakirályné

2000.08.04. 19:24
A brit királyi család legidősebb tagja, Erzsébet anyakirályné augusztus 4-én nagy felhajtással ünnepli századik születésnapját. Az egynapos ünnepségen a Buckingham Palota erkélyéről fogadta tisztelői üdvözletét.

Anya és lánya
A britek nagymamájának századik születésnapjára hosszú ideje készülődnek, de a pénteki nap az igazi: királyi postás hozta lánya kézzel írt születésnapi üdvözletét. A királyné nyitott kocsiban, unokája, Károly herceg társaságában a Clarence House-ból a Buckingham Palotába hajtatott, ahol az erkélyre lépéskor negyvenegy ágyúlövés üdvözölte. Egyidejűleg Skóciában, Észak-Íroszágban és Walesben huszonegyszer sütötték el az ágyúkat. Az egybegyűlt tömeg - a londoni rendőrség felmérése szerint 30-40 ezren - énekelve köszöntötte a százéves királynét. A családi születésnapi ünnepségen több mint harmincan vesznek részt, köztük a két fiatal herceg is, Vilmos és Harry.

Egy pohár gin lehet a hosszú élet titka

Erzsébet királyné a királyi család első tagja, aki megérte századik életévét. Sokan azt mondják, ez annak a szokásos pohár ginnek köszönhető, amit állítólag naponta felhajt a jelenlegi brit uralkodó anyja. A skót ősökkel is büszkélkedő anyakirálynő 1900. augusztus 4-én született Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon néven. Egyik skót őse révén pedig övé az a birtok is, amely a 1100-as években a Shakespeare megénekelte Macbethé volt.

Az anyakirálynő gyermekkora olyan volt, mint egy tipikus század eleji nemesé: szülei otthon taníttatták, 10 éves korában pedig már folyékonyan beszélt franciául. Mikor kitört az első világháború, otthonukat, a Glamis kastélyt kórházzá alakították át. Egyik testvére, Fergus, 1915-ben a loosi csatában halt meg.

Házasság rangon alul

Erzsébet családja közeli barátságban állt a királyi házaspárral, a gyermekek mondhatni együtt nőttek fel. Bár a királyi család ellenezte a ,,rangon aluli" házasságot, York hercege (a későbbi VI. György) és Erzsébet 1923. április 26-án a Westminster Abbey-ben örök hűséget esküdtek egymásnak. És hamarosan megszülettek a gyermekek is: 1926. április 21-én Erzsébet, a későbbi királynő, 1930. augusztus 21-én pedig testvére, Margit.

V. György 1936-ban halt meg, nagyobbik fia pedig egy amerikai színésznő szerelmét választotta a trón helyett, így 1937. május 12-én, Edvárd lemondását követően, York hercegét királlyá koronázták, mellette pedig királyné lett Erzsébet.

A bombázás alatt sem hagyta el Londont

1940-ben Erzsébet királyné férjével a lebombázott Buckingham palota elõtt.
A királyi pár a második világháborúban tanúsított magatartásával kivívta a britek életre szóló szimpátiáját és tiszteletét. Habár azt tanácsolták, hagyják el Londont egy biztonságosabb hely kedvéért, a királyi pár az angliai csata alatt is a városban maradt, 1940-ben pedig a Buckingham Palota pincéjében vészelték át az épület bombázását.

A király 1952. február 6-án meghalt, a királyné pedig visszavonult rezidenciájába, a Clarence House-ba, és szenvedélyének, a lóversenynek hódolt. Egyetlen futamot sem mulaszt el; ha személyesen nem lehet jelen Ascotban vagy Epsomban - az utóbbi években csípőbántalmak kínozták, de két műtét után most már könnyebben mozog -, akkor tévén követi a fejleményeket. De ebben is jó példával jár elől a családban: még sohasem fogadott lóra.

Azon ritka emberek közé tartozik, akinek a kezében minden arannyá válik - mondta róla nemrég Károly herceg. Mi nem tudjuk; de Erzsébet egyértelműen a királyi család, a ,,Cég" legnépszerűbb, és talán a legszeretetreméltóbb tagja; a régimódi, másfajta monarchia képviselője, egy más kor szülötte. Isten éltesse!  • Tippek
  • Betét