Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Afganisztán bombázását még elviselik az arab államok

2001.10.09. 16:21
Arab és más muzulmán vezetők óva intik az Egyesült Államokat attól, hogy Afganisztán mellett más országokat is megtámadjon. Egy arab ország elleni katonai csapás szerintük az összes arab állam elleni agressziónak minősülne, és súlyos következményekkel járna. Az Egyesült Államok korábban jelezte: az Afganisztán elleni támadást esetleg más, a terrorizmust támogató államra is kiterjesztené.
Amr Musza, az Arab Liga főtitkára kedden a katari fővárosban kijelentette: amennyiben az Egyesült Államok Afganisztánon kívül más országokat is megtámad, azt az összes arab állam elleni agressziónak tekintenék. A liga tagállamainak Dohában tartózkodó külügyminiszterei, akiknek egy része jelen lesz a 22-tagú szövetség ottani találkozóján, támogatását nyilvánította ki a terrorizmus elleni háború mellett, ugyanakkor szigorú fenntartásokkal élt egy arab országokat célba vevő akcióval szemben.

Washington kiterjesztené a támadást más államokra is?

Az Egyesült Államok hétfőn, ENSZ nagykövete útján levelet intézett a Biztonsági Tanács tagjaihoz. Ebben közölte: a világszervezet alapokmányának a jogos önvédelemre vonatkozó cikkelye értelmében támadják az afganisztáni célpontokat. Egyes megfigyelők a levelet úgy értelmezték, hogy az közvetve azt tartalmazza: a koalíció esetleg megtámad más, a terrrorizmus támogatásával vádolt államokat is.

Az arab államok várhatóan nem lépnek fel az Egyesült Államokkal szemben

Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi külügyminiszter hétfőn Maszkatban úgy fogalmazott, hogy az arab országok elkötelezettek a terrorizmus elleni harc iránt, "de elfogadhatatlan, ha e hadműveleteknek más, arab országokat magukban foglaló célpontjaik is vannak".

E szavak ellenére megfigyelők úgy vélik, hogy az Arab Liga külügyminiszteri találkozója és az Iszlám Konferencia Szervezetének szerdai tanácskozása nemigen fog fellépni az Egyesült Államokkal szemben.

Irak megtámadását is eltűrnék?

Mohammed al-Miszfer katari politikai elemző felteszi a kérdést: "Miért épp most tartják ezeket tanácskozásokat, az Afganisztán elleni csapások kezdete után? A végeredmény olyan kompromisszumos határozat lesz, amely tetszik az Egyesült Államoknak, és nem idegeníti el az arab tömegeket sem." Az elemző nem tartja valószínűnek, hogy a külügyminiszterek adott esetben szembeszállnának Irak megtámadásával. Ezt az országot az Egyesült Államok lehetséges célpontként említett a terrorizmus elleni háborúban. Mohammed al-Miszfer szerint a terrorizmus támogatásával vádolt Oszama bin Laden mindkét tanácskozás központi figurája lesz, mert az Egyesült Államokkal való szembeszállása miatt "az elnyomottak bálványaként" tekintenek rá.