Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

A restaurátorok tavasszal állítanák fel az aradi szobrot

2003.09.30. 16:00
Az aradi Szabadság-szoborcsoport addig vállalható, amíg nem hordoz irredenta üzenetet - fogalmaz Adrian Severin volt román külügyminiszter egy román lapban írt cikkében. A restaurátorok a hétvégén készültek el a munkával.
Bár e pillanatban Románia és Magyarország stratégiai céljai egybeesnek, egy szobor miatt a két ország közötti párbeszéd hőfoka emelkedik - állapítja meg a Ziua keddi számában megjelent cikkében Adrian Severin volt román külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlésének tiszteletbeli elnöke.

Tavasszal lenne legjobb kiállítani a szobrot
A Szabadság-szoborcsoport restaurálását végző képzőművészek a hétvégén munkájuk végéhez értek, kiegészítették a hiányzó részeket, és le is patinázták ugyanolyan színűre, mint az eredetiek - írja az aradi Nyugati Jelen. A szoborcsoport alakjait még egy vékony viaszréteggel kell bekenni, hogy megóvják a további korrodálástól és színváltozástól. A munkát végző restaurátorok a lapnak elmondták: szakmai szempontból tavasszal volna a legjobb felállítani a szobrot, mert addig pihenhetne a patina.

Egymást gyilkolták

A "Ne engedjük, hogy a múlt elhomályosítsa a jövőt!" című írásában a politikus felidézi: több mint százötven évvel ezelőtt a Habsburg-birodalom határain belül élő románok és magyarok egyaránt áhítoztak saját független és szuverén államra. Mindkét nemzet érvényesíteni akarta - amúgy tiszteletet érdemlő - önrendelkezési jogát. Ennek azonban az lett a vége, hogy egymást gyilkolták, egészen addig, amíg a Habsburgok mindannyiukat legyőzték - írja a szerző.

A "Ne engedjük, hogy a múlt elhomályosítsa a jövőt!" című írásában a románok és a magyarok joggal tekintik saját hőseiknek azokat, akik a függetlenségért adták életüket abban az időszakban. Csakhogy ezek a hősök olyan nemzeti üzenetnek is a hordozói, amelyeknek fájdalmas vonatkozásai vannak a mai román-magyar kapcsolatokban - írja Severin, aki szerint emiatt nem lehet sem megparancsolni, sem megtiltani, hogy a kisebbség és a többség egyaránt mely hőseit ünnepelje.

Sajnálatának ad hangot

A szobor felállítása jogos igény, ha az egykori függetlenségi törekvéseknek állít emléket, de csak addig a határig fogadható el, amíg nem a román-magyar történelem valamely konfliktusos epizódját kívánja feltámasztani, amíg nem irredenta üzenet hordoz. Egy ilyen műemléknek a megbékélést kellene jelképeznie. Adrian Severin sajnálatának ad hangot amiatt, hogy a magyar kormány hajthatatlan álláspontja nincs összhangban a megbékélés szellemével.

Az 1890-ben közadakozásból felállított, majd 1925-ben bukaresti utasításra lebontott és az aradi várkaszárnyába szállított Szabadság-szoborcsoportról Romániában augusztus végén robbant ki vita. A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt nacionalista szárnya Nicolae Ceausescu egykori udvari költőjével az élen kampányt indított a szobor köztéri elhelyezése ellen, és meg is hiúsította az emlékmű felállítását. Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor az ügy kapcsán a kormánypárttal kötött megállapodás felbontását kezdeményezi.