Judit
3 °C
7 °C

A restaurátorok tavasszal állítanák fel az aradi szobrot

2003.09.30. 16:00
Az aradi Szabadság-szoborcsoport addig vállalható, amíg nem hordoz irredenta üzenetet - fogalmaz Adrian Severin volt román külügyminiszter egy román lapban írt cikkében. A restaurátorok a hétvégén készültek el a munkával.
Bár e pillanatban Románia és Magyarország stratégiai céljai egybeesnek, egy szobor miatt a két ország közötti párbeszéd hőfoka emelkedik - állapítja meg a Ziua keddi számában megjelent cikkében Adrian Severin volt román külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlésének tiszteletbeli elnöke.

Tavasszal lenne legjobb kiállítani a szobrot
A Szabadság-szoborcsoport restaurálását végző képzőművészek a hétvégén munkájuk végéhez értek, kiegészítették a hiányzó részeket, és le is patinázták ugyanolyan színűre, mint az eredetiek - írja az aradi Nyugati Jelen. A szoborcsoport alakjait még egy vékony viaszréteggel kell bekenni, hogy megóvják a további korrodálástól és színváltozástól. A munkát végző restaurátorok a lapnak elmondták: szakmai szempontból tavasszal volna a legjobb felállítani a szobrot, mert addig pihenhetne a patina.

Egymást gyilkolták

A "Ne engedjük, hogy a múlt elhomályosítsa a jövőt!" című írásában a politikus felidézi: több mint százötven évvel ezelőtt a Habsburg-birodalom határain belül élő románok és magyarok egyaránt áhítoztak saját független és szuverén államra. Mindkét nemzet érvényesíteni akarta - amúgy tiszteletet érdemlő - önrendelkezési jogát. Ennek azonban az lett a vége, hogy egymást gyilkolták, egészen addig, amíg a Habsburgok mindannyiukat legyőzték - írja a szerző.

A "Ne engedjük, hogy a múlt elhomályosítsa a jövőt!" című írásában a románok és a magyarok joggal tekintik saját hőseiknek azokat, akik a függetlenségért adták életüket abban az időszakban. Csakhogy ezek a hősök olyan nemzeti üzenetnek is a hordozói, amelyeknek fájdalmas vonatkozásai vannak a mai román-magyar kapcsolatokban - írja Severin, aki szerint emiatt nem lehet sem megparancsolni, sem megtiltani, hogy a kisebbség és a többség egyaránt mely hőseit ünnepelje.

Sajnálatának ad hangot

A szobor felállítása jogos igény, ha az egykori függetlenségi törekvéseknek állít emléket, de csak addig a határig fogadható el, amíg nem a román-magyar történelem valamely konfliktusos epizódját kívánja feltámasztani, amíg nem irredenta üzenet hordoz. Egy ilyen műemléknek a megbékélést kellene jelképeznie. Adrian Severin sajnálatának ad hangot amiatt, hogy a magyar kormány hajthatatlan álláspontja nincs összhangban a megbékélés szellemével.

Az 1890-ben közadakozásból felállított, majd 1925-ben bukaresti utasításra lebontott és az aradi várkaszárnyába szállított Szabadság-szoborcsoportról Romániában augusztus végén robbant ki vita. A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt nacionalista szárnya Nicolae Ceausescu egykori udvari költőjével az élen kampányt indított a szobor köztéri elhelyezése ellen, és meg is hiúsította az emlékmű felállítását. Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor az ügy kapcsán a kormánypárttal kötött megállapodás felbontását kezdeményezi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?