Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Nastase inkább az emlékpart mellett

2003.09.12. 22:49
Adrian Nastase román miniszterelnök nem támogatja az aradi Szabadság-szobor visszaállítását, és továbbra is közös emlékparkot szeretne, írja Medgyessy Péterhez intézett válaszában. Nastase ugyanakkor a Gozsdu-alapítvány megemlítésével homályosan utalt valamiféle kölcsönös megoldásra.
Megismételte az aradi "megbékélési parkra" vonatkozó javaslatát, készséget várva a magyar féltől is a Gozsdu-alapítvány ügyében Adrian Nastase román miniszterelnök, aki e témában pénteken válaszolt Medgyessy Péter magyar kormányfőnek az aradi Szabadság-szobor problémájáról szóló levelére.

Inkább emlékpark

A Megbékélési Emlékpark ötletét Nastase Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) elnökével folytatott szerdai megbeszélésén vetette fel. Nastase elmondta, az emlékparkot román szociáldemoikraták és a Szövetség által delegált három-három művész tervezné meg.

Markó csütörtökön Ion Iliescu román kormányfővel sem tudott előrelépni az ügyben, amelynek ügyében Medgyessy pénteken levelet írt a román miniszterelnöknek.

Medgyessy levele

Medgyessy Péter Adrian Nastasének írt pénteki levelében arra kérte a román miniszterelnököt, hogy támogassa az aradi Szabadság-szobor felállításának ügyét, és vegye figyelembe az aradi városi tanács korábbi határozatát.

A miniszterelnök kifejtette, az erdélyi magyarság számára az aradi Szabadság-szobor a nemzeti öntudat, a szülőföldhöz való kötődés, és a román-magyar nép között megbékélés jelképe.

"A nevezett műemlék méltó helyére kerülésével a helyi magyarokban erősödhet az a tudat, hogy a romániai társadalomnak megbecsült és hasznos tagjai" - fogalmazott a miniszterelnök.

Nastase válasza

Nastase tegeződő formában írt válaszlevelében megértését fejezte ki, hogy a magyar kormányfőt aggasztja az aradi Szabadság-szoborral kapcsolatos probléma.

A román közvéleményben nagyfokú érzékenység tapasztalható azzal az üzenettel kapcsolatban, amelyet ez az emlékmű hordoz, ez pedig a múltra és nem a jövőre vonatkozik, írja levelében Nastase.

A román kormányfő kompromisszumos megoldásnak tartja az aradi megbékélési parkról szóló javaslatát. Nastase úgy fogalmazott, ha a magyar miniszterelnök esetleg megfelelőbbnek tartana másfajta megoldást, úgy azt megvitathatnák.

Nastase szerint a két ország egyetért abban, hogy a politikai megbékélés elsősorban a múlttal való megbékélést jelenti. A román fél is számít a magyar készségre a Gozsdu-alapítvány javaival összefüggő problémák megoldását illetően.

A Gozsdu Alapítvány ügye

Azt szeretnénk, ha a közösen kezelt alapítvány, a Román-Magyar Partnerségi Intézet, a kétnyelvű iskola, az Emanuil Gozsdu emlékmúzeum és könyvtár a Gozsdu-udvarban kerülne elhelyezésre - írta levelében Adrian Nastase.

Az aradi vértanúk emlékét megörökítő Szabadság-szobor október 5-ére tervezett visszaállítása a leállt munkálatok miatt már biztosan csúszni fog.