Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nastase inkább az emlékpart mellett

2003.09.12. 22:49
Adrian Nastase román miniszterelnök nem támogatja az aradi Szabadság-szobor visszaállítását, és továbbra is közös emlékparkot szeretne, írja Medgyessy Péterhez intézett válaszában. Nastase ugyanakkor a Gozsdu-alapítvány megemlítésével homályosan utalt valamiféle kölcsönös megoldásra.
Megismételte az aradi "megbékélési parkra" vonatkozó javaslatát, készséget várva a magyar féltől is a Gozsdu-alapítvány ügyében Adrian Nastase román miniszterelnök, aki e témában pénteken válaszolt Medgyessy Péter magyar kormányfőnek az aradi Szabadság-szobor problémájáról szóló levelére.

Inkább emlékpark

A Megbékélési Emlékpark ötletét Nastase Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) elnökével folytatott szerdai megbeszélésén vetette fel. Nastase elmondta, az emlékparkot román szociáldemoikraták és a Szövetség által delegált három-három művész tervezné meg.

Markó csütörtökön Ion Iliescu román kormányfővel sem tudott előrelépni az ügyben, amelynek ügyében Medgyessy pénteken levelet írt a román miniszterelnöknek.

Medgyessy levele

Medgyessy Péter Adrian Nastasének írt pénteki levelében arra kérte a román miniszterelnököt, hogy támogassa az aradi Szabadság-szobor felállításának ügyét, és vegye figyelembe az aradi városi tanács korábbi határozatát.

A miniszterelnök kifejtette, az erdélyi magyarság számára az aradi Szabadság-szobor a nemzeti öntudat, a szülőföldhöz való kötődés, és a román-magyar nép között megbékélés jelképe.

"A nevezett műemlék méltó helyére kerülésével a helyi magyarokban erősödhet az a tudat, hogy a romániai társadalomnak megbecsült és hasznos tagjai" - fogalmazott a miniszterelnök.

Nastase válasza

Nastase tegeződő formában írt válaszlevelében megértését fejezte ki, hogy a magyar kormányfőt aggasztja az aradi Szabadság-szoborral kapcsolatos probléma.

A román közvéleményben nagyfokú érzékenység tapasztalható azzal az üzenettel kapcsolatban, amelyet ez az emlékmű hordoz, ez pedig a múltra és nem a jövőre vonatkozik, írja levelében Nastase.

A román kormányfő kompromisszumos megoldásnak tartja az aradi megbékélési parkról szóló javaslatát. Nastase úgy fogalmazott, ha a magyar miniszterelnök esetleg megfelelőbbnek tartana másfajta megoldást, úgy azt megvitathatnák.

Nastase szerint a két ország egyetért abban, hogy a politikai megbékélés elsősorban a múlttal való megbékélést jelenti. A román fél is számít a magyar készségre a Gozsdu-alapítvány javaival összefüggő problémák megoldását illetően.

A Gozsdu Alapítvány ügye

Azt szeretnénk, ha a közösen kezelt alapítvány, a Román-Magyar Partnerségi Intézet, a kétnyelvű iskola, az Emanuil Gozsdu emlékmúzeum és könyvtár a Gozsdu-udvarban kerülne elhelyezésre - írta levelében Adrian Nastase.

Az aradi vértanúk emlékét megörökítő Szabadság-szobor október 5-ére tervezett visszaállítása a leállt munkálatok miatt már biztosan csúszni fog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?