Szilárda
0 °C
6 °C

Még mindig rejtély, mi okozta Arafat halálát

2005.09.08. 10:07
Arafat háziorvosa szerint a palesztin vezér szervezetébe HIV-vírust juttattak, hogy leplezzék megmérgezését. A valóság még ennél is bonyolultabb.

A haldokló Arafatot kezelő francia orvosok HIV-vírust találtak Arafat vérében, állította a lapnak Asraf al-Kurdi, Arafat háziorvosa. Kurdi állításának hitelét gyengíti, hogy az orvos nem látta páciensét az utolsó hetekben, és nem hajlandó felfedni értesülése forrásait. Kurdi ráadásul összeesküvés-elméletbe ágyazta történetét, szerinte a HIV-vírust egy mérgezés leplezésére juttatták Arafat szervezetébe.

Más orvosokat, köztük az Izraeli Hematológus Társaság igazgatóját inkább az izgatja, hogy a zárójelentésekben semmi sem utal arra, hogy Arafaton elvégezték volna az AIDS-tesztet. Gil Lugassi profeszor szerint Arafat tünetegyüttese tipikus AIDS-es tünetegyüttes. "Zavarbaejtő, hogy teljesen kihagyták a számításból az AIDS lehetőségét" - nyilatkozta a Háárecnek.

Egy, a lapnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó izraeli HIV-specialista is aggasztónak tartja, hogy a jelek szerint egyáltalán nem végeztek HIV-tesztet Arafaton. Ugyanakkor szerinte egészen kicsi az esélye annak, hogy a palesztin vezér AIDS-ben halt meg.

A mérgezés lehetősége - amit már Kurdi is emlegetett - valószínűbbnek tűnik. Vezető palesztin tisztviselők, köztük Mohamed Dalan és Dzsibril Radzsub szerint Arafatot Izrael mérgezte meg. Mint mondták, Arafat nem volt túl elővigyázatos, gyakran kapott cukorkát látogatóitól, amit orvosi ellenőrzés nélkül el is fogyasztott.

"Nonszensz" - reagált a vádakra az izraeli miniszterelnöki hivatal. "A mérgezés vádjait már a múltban is kivizsgálatuk és megalapozatlannak találtuk".

Arafat francia orvosai valóban egy sor mérget kizártak, és zárójelentésükben is az áll, hogy nem találták nyomát méreganyagoknak. Ugyanakkor a Háárec értesülései szerint nem végezték el a teszteket az összes ismert méreganyagra.

A Háárecnek nyilatkozó szakértők szerint a mérgezés esetén sem kell rögtön kémszervezetek ármánykodására gondolni. Egy, a lapnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó izraeli orvos szerint Arafat állapota a tavaly október 12-én elfogyasztott ebéd után indult rohamos romlásnak. "Az ételmérgezés iskolai alapesete" - mondta. Véleménye szerint ezt akár Ramallahban is kimutathatták volna, és antibiotikumos kezeléssel meg is gyógyíthatták volna Arafatot.

Az orvosi zárójelentés sem az AIDS, sem a mérgezés lehetőségét nem zárja ki megnyugtatóan. Ahogy egy harmadik lehetőséget is nyitva hagy, elképzelhető, hogy Arafat egyszerűen fertőzésben halt meg. Szaeb Erakat, a palesztinok egykori fő béketárgyalója szerint a zavaros helyzetnek egyetlen feloldási lehetősége van. Arafat családjának hozzá kellene járulnia az orvosi zárójelentés teljes nyilvánosságra hozatalához. Ez szerinte elejét vehetné a további találgatásoknak és pletykáknak, írja a Háárec.