Valér
4 °C
8 °C

Újra dolgoznak az észak-amerikai erőművek

2003.08.18. 15:40
A csütörtöki áramszünet után normalizálódott a helyzet az Egyesült Államok és Kanada érintett részén. A hétfői munkakezdés azért még számos kellemetlen meglepetést okozhat.
A csütörtöki áramkimaradás okozta sokk szűnőben van, az amerikai erőművek üzemelnek és egyetlen távvezeték kivételével a hálózat is megfelelően működik.

Aggodalmas kanadaiak

Bár hétfőre egész Ontarióban helyreállt az áramellátás, a kanadai tagállam miniszterelnöke önkorlátozásra szólította a lakosságot. "Még nem kapcsoltunk vissza elég áramfejlesztőt egy átlagos hétköznap energiaigényének ellátásához" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján Ernie Eves kormányfő.

Eves kérte a lakosságot, hogy ha tehetik, mellőzzék az olyan áramigényes eszközök használatát, mint például a mosogatók vagy a kégkondicionálók.

A metrót azért újraindítják

A félelmek ellenére várhatóan reggel újraindul a torontói metró, a csütörtöki áramszünet óta először.

New York optimista

Az Egyesült Államokban bizakodóbb a hangulat. "Hétfőn New York-iak milliói fognak újra metróra szállni" - jelentette ki George Pataki. New York állam kormányzója. Mint mondta, biztos abban, hogy a rendszer működni fog, bár a hiba okainak feltárásáig "nem lehet száz százalékig biztosan állítani, hogy nem lesz újabb áramszünet" - írja a BBC.

Keresik az okokat

"Még nem jutottunk ki az erdőből" - ismerte el Pat Wood, a szövetségi Energia-szabályozási Bizottság elnöke. Mint mondta, napokra van szükségük az áramszünet pontos okának felderítésére. Addig is nem zárta ki újabb áramszünetek lehetőségét - írja a BBC.

Az áramszünetet a legfrissebb feltevések szerint három Cleveland közeli elektromos vezeték meghibásodása okozhatta. A BBC-nek nyilatkozó vizsgálók szerint a meghibásodásról nem érkezett megfelelő hibaüzenet. Az áramkimaradás miatt később dominószerűen összeomlott az észak-keleti partvidék áramellátó rendszere.