Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Korábbi nagy áramkimaradások

2003.08.15. 09:56
Az USA-ban sokan atomháború kitörésétől tartottak az 1965-ös tizennégy órás sötétség idején. 1977-ben viszont zavargások törtek ki.
Észak-Amerika északkeleti részén már kétszer volt történt hasonló emlékezetes áramkimaradás. Az első nagy "blackout" (áramszünet) 1965. november 9-én, este fél hatkor következett be.

Akkor a jelenlegi helyzethez hasonlóan az USA teljes északkeleti részén és Kanada jelentős területén összesen harmincmillió ember ült a sötétben. A metrószerelvények elakadtak az alagutakban, emberek ragadtak a liftekbe.

Háborúnak hitték

Mivel akkor javában tombolt az amerikai-szovjet hidegháború, sokan attól tartottak, hogy atomkonfliktus vette kezdetét. Ttizennégy órának kellett eltelnie, hogy a leginkább érintett város, New York minden részén ismét legyen áram.

A kiesés okát hat nappal később fedezték fel. Mint kiderült, a kanadai Ontarióban egyetlen hibás átváltórelé okozta a hálózatot leomlasztó dominóeffektust.

Villámcsapás 1977-ben

A második nagy áramszünet 1977 egyik forró nyári napján, július 13-án következett be. Akkor kizárólag New York Cityt és Westchester megye egyes körzeteit érintette a kimaradás.

A vizsgálatok szerint egy vihar villámai tettek tönkre nagyfeszültségű gerincvezetékeket.

A huszonöt órás áramkimaradás alatt az éjszakai sötétségben erőszakhullám söpört végig New Yorkon. Néhány városrészben, például Bronxban, Queensben és Harlemben zavargások törtek ki. Az emberek törtek-zúztak, üzleteket fosztottak ki, és több mint ezer tűzeset történt. A rendőrség közel háromezer-nyolcszáz embert vett akkor őrizetbe.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3799 Ft
3230 Ft