Gyorssegély az áram nélkül maradt Kaliforniának

2001.01.19. 17:20
Kalifornia állam szenátusa 400 millió dollár értékű gyorssegélyt szavazott meg az áramkrízis enyhítésére. A szerdán meghirdetett szükségállapot még érvényben van, ám elképzelhető, hogy pénteken már véget érnek a kaliforniai áramkimaradások.
Csütörtökön is folytatódtak az áramkimaradások Kaliforniában, de az állam energiaszolgáltató rendszere nem mondta fel a szolgálatot. A harmadfokú szükségállapot értelmében a hatóságok egymást követő árammegszakításokat rendelhetnek el. A Pacific Gas and Electric (PG&E) 14 blokkba osztotta felhasználóit. Egy blokk nyáron 850 megawattnyi áramot, ősszel és télen pedig 560 megawattot fogyaszt naponta, egy megawatt ezer otthonnak elegendő.

Egy-két óráig nincs áram

Az Index kaliforniai mutációjának szerkesztője, Pór Gábor ismertetése szerint körzetenként egy-két órára kapcsolják ki az áramot, de nem egyszerre, hanem egymás után. Azokban a körzetekben, ahol rendőrség, kórház vagy tűzoltóság van, ott nincsenek áramkimaradások. A Szilícium-völgyi számítástechnikai cégeknél folyamatos volt az áramellátás - ismertette az Index munkatársa.

400 millió dolláros gyorssegély és új törvény

Csütörtökön késő estig ülésezett Kalifornia állam szenátusa és egy 400 millió dolláros gyorssegélyt szavaztak meg: az állam ebben az értékben vásárolna áramot a piacról, melyet alacsony áron továbbjuttatna az áramszolgáltatókhoz. Az ország áramtartalékai továbbra is kritikusan alacsony szintűek, közel 1,5 százalékosak. Kalifornia lakosai készülődnek az áramkimaradásokra, áramgenerátorokat, elemlámpákat és tüzelőfát vásárolnak nagytételben.

A CNN-nek nyilatkozó George W. Bush megválasztott elnök szerint Kaliforniának enyhítenie kell környezetvédelmi előírásain, melyek megtiltják, hogy erőművei száz százalékos hatékonysággal termeljenek. A kaliforniai törvénykezés törvényalkotással oldaná meg az energiakrízist: az állam hosszú lejáratú szerződéseket köthetne, és a piaci ár egyötödén vásárolhatna áramot, melyet továbbadna a pénzügyi gondokkal küszködő áramszolgáltatóknak.  • Tippek
  • Hírek