Lelőtték a boszniai mészárosok vezetőjét

2000.01.16. 18:04
Ismeretlen tettesek szombaton Belgrádban megölték Zeljko Raznatovic "Arkant": a kétes hírű szerb üzletember és szabadcsapatvezér egy lövöldözés során vesztette életét. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sajnálkozását fejezte ki, hogy a szerb háborús bűnös egykori gerillavezér így nem fog felelni az által elkövetett véres bűncselekményekért.

Belgrádban délután öt óra körül Arkan éppen a Száva folyó bal partján fekvő Interkontinental szálló étterméből készült távozni, amikor előbb egy lövés dördült el, majd egy gépfegyversorozat csattant fel. A Beta hírügynökség értesülése szerint Arkan három fejlövést kapott és a kórházba szállítás közben életét vesztette. Egyik testőre a helyszínen, egy másik pedig szintén a kórházban halt meg. Megfigyelők üzleti leszámolást gyanítanak a háttérben.

Arkan kapitány

A hágai törvényszék tavaly március 31-én hozta nyilvánosságra, hogy vádat emelt a 47 éves Arkan kapitány ellen a horvátországi és boszniai háborúban - 1991 és 1995 között - elkövetett emberiségellenes és háborús bűncselekmények miatt. A szerb vezér a hiteles és nagy számú tanúvallomások ellenére mindvégig tagadta a vádakat. A volt Jugoszlávia területén kitört háborúk előtt Raznatovic köztörvényes bűnöző volt, akit 20 éves börtönbüntetésre ítéltek lopás, zsarolás és bankrablások miatt. Európa hét országában adtak ki ellene Interpol-körözést. Később belevetette magát az üzleti és politikai életbe, megalakítva a Szerb Egység Pártját. A fegyveres konfliktusok idején létrehozta a Tigrisek nevű félkatonai alakulatot, amely Boszniában és Horvátországban leginkább etnikai tisztogatásai miatt vált rettegetté. Fegyvereseit a koszovói válság idején többen látni vélték a dél-szerbiai tartományban is.
forrás: MTI

Robin Cook brit külügyminiszter a londoni kormány nevében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Arkan halála után nem lehet igazságot szolgáltatni az áldozatoknak a bűnös bíróság elé állításával Hágában. Arkan erőszakos életet élt, és ezért nem csoda, hogy erőszakos módon halt meg - mondta Cook a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött férfiról. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Arkan és követői élen jártak az etnikai tisztogatásokban Boszniában és Koszovóban, saját maguk meggazdagodtak, miközben védtelen embereket üldöztek.

A szerb ellenzéki vezetőket aggodalommal töltik el az Arkan-gyilkosság szélesebb politikai összefüggései. Vuk Draskovic pártja szerint a merénylet az "állami terrorizmus" műve, Zoran Djindjic, a Demokrata Párt vezetője pedig elképzelhetőnek tartja, hogy sohasem fognak az elkövetők nyomára akadni. Mirza Hajric boszniai muzulmán elnöki tanácsadó közölte: csak azt sajnálja, hogy Arkant már nem állíthatják a hágai Nemzetközi Törvényszék elé, hogy Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellen valljon. Szerinte a horvátországi és boszniai háborúban elkövetett emberiségellenes bűntettek miatt körözött Arkan döntő bizonyítékokat tudott volna a bíróság elé tárni Milosevic boszniai háborúban játszott szerepéről. ..A hágai ENSZ-törvényszék vasárnap jelezte: lehetséges, hogy nyilvánosságra hoznak néhány konkrét vádat az Arkan kapitány néven elhíresült Zeljko Raznatovic dossziéjából.

A Blic című független belgrádi napilap Arkan cimboráit idézve arról számolt be, hogy a hírhedt szerb szabadcsapatvezér "körültekintően és aprólékosan megtervezett merénylet áldozata lett". Az újság szerint nem zárható ki, hogy Raznatovicot profi bérgyilkos lőtte le, méhozzá egy "magasan képzett szervezet" segítségével. A cikkíró mindazonáltal túl korainak tartja, hogy kiderüljön: kinek állt leginkább érdekében, hogy eltegye láb alól Arkant. Emlékeztetett arra, hogy különösen a horvátországi muzulmánok "akarták fejét venni". A Blic úgy tudja, hogy a CIA ugyancsak több millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.  • Tippek
  • Lakáshitel