Natália
1 °C
7 °C

Lelőtték a boszniai mészárosok vezetőjét

2000.01.16. 18:04
Ismeretlen tettesek szombaton Belgrádban megölték Zeljko Raznatovic "Arkant": a kétes hírű szerb üzletember és szabadcsapatvezér egy lövöldözés során vesztette életét. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sajnálkozását fejezte ki, hogy a szerb háborús bűnös egykori gerillavezér így nem fog felelni az által elkövetett véres bűncselekményekért.

Belgrádban délután öt óra körül Arkan éppen a Száva folyó bal partján fekvő Interkontinental szálló étterméből készült távozni, amikor előbb egy lövés dördült el, majd egy gépfegyversorozat csattant fel. A Beta hírügynökség értesülése szerint Arkan három fejlövést kapott és a kórházba szállítás közben életét vesztette. Egyik testőre a helyszínen, egy másik pedig szintén a kórházban halt meg. Megfigyelők üzleti leszámolást gyanítanak a háttérben.

Arkan kapitány

A hágai törvényszék tavaly március 31-én hozta nyilvánosságra, hogy vádat emelt a 47 éves Arkan kapitány ellen a horvátországi és boszniai háborúban - 1991 és 1995 között - elkövetett emberiségellenes és háborús bűncselekmények miatt. A szerb vezér a hiteles és nagy számú tanúvallomások ellenére mindvégig tagadta a vádakat. A volt Jugoszlávia területén kitört háborúk előtt Raznatovic köztörvényes bűnöző volt, akit 20 éves börtönbüntetésre ítéltek lopás, zsarolás és bankrablások miatt. Európa hét országában adtak ki ellene Interpol-körözést. Később belevetette magát az üzleti és politikai életbe, megalakítva a Szerb Egység Pártját. A fegyveres konfliktusok idején létrehozta a Tigrisek nevű félkatonai alakulatot, amely Boszniában és Horvátországban leginkább etnikai tisztogatásai miatt vált rettegetté. Fegyvereseit a koszovói válság idején többen látni vélték a dél-szerbiai tartományban is.
forrás: MTI

Robin Cook brit külügyminiszter a londoni kormány nevében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Arkan halála után nem lehet igazságot szolgáltatni az áldozatoknak a bűnös bíróság elé állításával Hágában. Arkan erőszakos életet élt, és ezért nem csoda, hogy erőszakos módon halt meg - mondta Cook a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött férfiról. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Arkan és követői élen jártak az etnikai tisztogatásokban Boszniában és Koszovóban, saját maguk meggazdagodtak, miközben védtelen embereket üldöztek.

A szerb ellenzéki vezetőket aggodalommal töltik el az Arkan-gyilkosság szélesebb politikai összefüggései. Vuk Draskovic pártja szerint a merénylet az "állami terrorizmus" műve, Zoran Djindjic, a Demokrata Párt vezetője pedig elképzelhetőnek tartja, hogy sohasem fognak az elkövetők nyomára akadni. Mirza Hajric boszniai muzulmán elnöki tanácsadó közölte: csak azt sajnálja, hogy Arkant már nem állíthatják a hágai Nemzetközi Törvényszék elé, hogy Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellen valljon. Szerinte a horvátországi és boszniai háborúban elkövetett emberiségellenes bűntettek miatt körözött Arkan döntő bizonyítékokat tudott volna a bíróság elé tárni Milosevic boszniai háborúban játszott szerepéről. ..A hágai ENSZ-törvényszék vasárnap jelezte: lehetséges, hogy nyilvánosságra hoznak néhány konkrét vádat az Arkan kapitány néven elhíresült Zeljko Raznatovic dossziéjából.

A Blic című független belgrádi napilap Arkan cimboráit idézve arról számolt be, hogy a hírhedt szerb szabadcsapatvezér "körültekintően és aprólékosan megtervezett merénylet áldozata lett". Az újság szerint nem zárható ki, hogy Raznatovicot profi bérgyilkos lőtte le, méhozzá egy "magasan képzett szervezet" segítségével. A cikkíró mindazonáltal túl korainak tartja, hogy kiderüljön: kinek állt leginkább érdekében, hogy eltegye láb alól Arkant. Emlékeztetett arra, hogy különösen a horvátországi muzulmánok "akarták fejét venni". A Blic úgy tudja, hogy a CIA ugyancsak több millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?