16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Arkan: útban

2000.01.20. 17:58
Mivel a rendőrség továbbra sem adott ki hivatalos jelentést a szombaton meggyilkolt Zeljko Raznatovic "Arkan" haláláról, a szerbiai sajtó nagy terjedelemben közli a legkülönfélébb híreszteléseket. A kórházban fekvő egyik tettes állítólag már közölt részleteket a rendőrséggel. A szerdai búcsúztatás után csütörtökön utolsó útjára kísérték a háborús bűnökkel vádolt Arkant.

Ha a rendőrség nem tájékoztat, a sajtó majd összeállítja a történetet. A jugoszláv lapokban továbbra is központi téma Arkan szombati meggyilkolása. Egymásnak ellentmondó, magukat biztos információként jegyző vélekedések jelennek meg Szerbia szerte. A napilapok vélni tudják, hogy a rendőrség már ismeri a tettest, sőt nyugati források szerint kormánypárti források már letartóztatását közölték.

A Milosevic-rezsimhez közelálló sajtó persze tagadja az ellenzék vádjait, miszerint Szerbiában állami terrorizmus uralkodik, és Arkan meggyilkolása a hatalom birtokosainak állt érdekében. A Hágai Nemzetközi Bíróság által háborús bűnökkel vádolt Arkan ugyanis akár Milosevicre nézve is terhelő vallomást tehetett volna. Kormánypárti körök - és a szócsövükként szolgáló lapok - szerint Arkan maffiaharcok áldozata lett, a montenegrói alvilág végzett vele, mivel útjában áll belgrádi terjeszkedésének. Ezt az álláspontot hangoztatta az információs miniszter Goran Matic is kedden a New York Times-nak nyilatkozva.

Politikai kötélhúzás, a két jugoszláv tagállam, Szerbia és Montenegro közötti kötélhúzás is állhat közvetve az ügy hátterében. A Crna Gora-i származású Arkan ugyanis - hívta fel rá a fegyelmet a Reuters egyik híradása - a közvélemény előtt is nyíltan vállalta, hogy támogatja Milo Djukanovicot, a kisebbik tagköztársaság nyugatosnak tartott államfőjét.

Arkan életútja

Zeljko Raznatovic "Arkant" január 15-én a belgrádi Hotel Intercontinental előtt ölték meg. A később Tigrisek néven elhíresült Szerb Önkéntes Gárda vezetőjeként az 1991-es horvátországi és 1992-95-ös boszniai harcokban vált ismertté. A félkatonai szabadcsapat a nem szerb lakosság elüldözéséről, fosztogatásáról vált hírhedtté. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bunöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék ezért 1997-ben vádat emelt Arkan ellen. A NATO-csapások elott a "tigriseket" többen látni vélték Koszovóban is. Arkant korábban Nyugat-Európában elkövetett köztörvényes bűncselekményei miatt az Interpol is körözte.

A szombati merénylet egyik feltételezett tettesének sorsa is élénken foglalkoztatja a sajtót. A nyugat-szerbiai Loznica városában fekszik Dusan Gavric, akit a kormánypárti Vecernje Novosti szerint már ki is hallgatott a rendőrség és fel is tárt bizonyos részleteket a merénylet körülményeiről. A független Glas Javnosti szerint Gavric az utóbbi években a különleges rendőri alakulat alkalmazásában állt, részt vett a délszláv háborúkban és számos "kényes feladatra" is kiképezték.

A csütrötöki temetés előtt szerdán mintegy ezren vettek végső búcsút Raznatovictól Belgrádban felállított ravatalánál. A megemlékezésen részt vevő barátai a Reutersnek úgy nyilatkozták: nincsen elképzelésük arról, hogy ki ölhette meg Arkant. Elmondták azt is, hogy az Intercontinentalt - ahol lelőtték - Arkan második otthonának tekintette, itt mindig pihentnek és biztonságban érezte magát. Más hangot ütött meg azonban Olga Nikolic, egy nővér, aki a háborúk során öt évig a Tigriseknél szolgált. "Az ellenségei nem ölhették meg Arkant, ez csak a barátainak sikerülhetett" - állítja.

"A haza szolgálata, a szerb nép és a haza védelme volt a legfontosabb Arkan számára" - mondta a megemlékezésen Zeljko Raznatovicról párttársa, Borislav Pelevic. A bajtársiasság szólt a Svetozar Pejovicból, a Szerb Önkéntes Gárda egykori tagjából is: "Mindannyian követtünk el bűnöket fiatalon, de ez az ember tényleg sokat tett a hazájáért. Úgy gondolom bűn a felemlíteni múltjának részleteit." Kifejtette azt is, hogy a Nyugat gyűlölte Arkant, mert tipikus szerb volt - "zseniális hazafi, aki segítette a szerb népet az egykori Jugoszlávia háborúiban".

Arkan halott - bár halálhíre hallatára számosan ezt is kétségbe vonták. Eltemették, a rendőrség hallgat, a sajtó pedig tovább találgat. Egyszer kiderül, hogy ki ölte meg azt a férfit, akit több ezer ember meggyilkolásának levezénylésével vádoltak Hágban. Kiderül, na és. Minden megy tovább és mindenki marad a helyén. A Drinától keletre minden megtörténhet...  • Hírek
  • Hírek