Albin
0 °C
10 °C

Több ezer iraki műkincs került elő

2003.05.08. 15:39
Titkos raktárokban találtak rá több ezer, ellopottnak hitt iraki műkincsre az amerikai hatóságok. A műtárgyakat még a háború előtt menekíthették ki a bagdadi Nemzeti Múzeumból, nehogy megsemmisüljenek a harcok során. Több tucatnyi felbecsülhetetlen értékű emléket azonban megrendelésre dolgozó szervezett csoportok lophattak el.
Megközelítőleg sem történt olyan méretű fosztogatás a bagdadi Nemzeti Múzeumban, mint amilyenről korábban beszámoltak. Az épület átvizsgálásakor kiderült, hogy a legtöbb műkincset még a harcok előtt titkos raktárokba szállították át, hogy megóvják a harcoktól. A CNN értesülései szerint így nem több ezer, hanem csak néhány tucat - igaz, felbecsülhetetlen értékű - kincs tűnt el a fosztogatások során.

A múzeumot Bagdad eleste, az amerikai csapatok bevonulása után kitört fosztogatási hullámban rámolták ki. Az akció John Ashcroft igazságügyi miniszter szerint megrendelésre dolgozó szervezett bűnözői csoportok műve volt.

Bár a legtöbb katalógusban szereplő műtárgyat és emléket az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) munkatársai megtalálták, arról nem tudtak becsléseket sem közölni, mennyi katalogizálatlan kiállítási tárgynak veszett nyoma.

Az iraki műkincsekről kedden tartott lyoni konferencia egyetlen felszólalója, így Ashcroft sem közölt pontos számadatot - írja a CNN.

A nemrégiben a nemzetbiztonsági minisztérium részeként létrehozott ICE munkatársai szerint a legtöbb hiányzó műtárgyat ugyan raktárakban találták meg, a kincsek visszaszolgáltatóinak felajánlott amnesztia is megtette hatását.