Bernadett
0 °C
4 °C

Harminchoz közelít a román árvíz áldozatainak száma

2005.07.20. 08:53
Huszonnyolcra nőtt a romániai árviz áldozatainak száma. Közben Calin Tariceanu román kormányfő bejelentette, mégsem mond le hivataláról, mert "nem akarja cserbenhagyni" országát. A román kormány 255 millió új lejt (71,6 millió euró) szán újjáépítésre.
Bukarestben kedden ülést tartott a román országos katasztrófa-elhárítás bizottsága. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök elmondta: most a hatóságok legfőbb gondja az árvíz sújtotta négy moldvai megye - Bákó, Galac, Braila és Vrancea - rászoruló lakosságának ivóvíz biztosítása, a térségben tönkre ment kommunikációs hálózat és a közlekedési infrastruktúra helyreállítása.

Mint a kormány közölte, több helyen, ahol a hagyományos kábeles telefonhálózat helyreállítása még nem lehetséges, ott a mobiltelefon szolgáltató cégek és a román hadsereg híradástechnikai közreműködésével ideiglenes közvetítő állomásokat állítanak fel. S ahol a szükség megkívánja, ott mozgó áramfejlesztőkről biztosítják ezek üzemeltetését.

Popescu Tariceanu beszámolt róla, helyreállítottak több megrongált vasúti és közúti szakaszt, de a térség teljes közlekedési hálózatának helyreállítása még hosszabb időt igényel.

Fulladás, infarktus

Két napja a román országos katasztrófa védelmi bizottság nem adott ki közleményt az árvíz halálos áldozatainak számáról. A legutóbbi központi hivatalos adatok még 21 halottat tartottak nyilván, de azóta a dél-romániai Olt megye prefektusára hivatkozva hétfői román hírügynökségi jelentések arról számoltak be, hogy a júliusi árvízben ebben a megyében is öt személy vesztette életét. Kedden pedig Galac megyei rendőrségi forrásokat idéző újabb román hírügynökségi jelentés arról számolt be, hogy két faluban az iszap által eltemetve találták meg két helybeli lakos hulláját. Az egyikről a törvényszéki orvosi boncolás fulladásos halált, a másiknál szívinfarktust állapított meg. Ezekkel az ugyancsak hivatalosan jelentett esetekkel együtt a júliusi román árvizeknek legalább 28 halálos áldozata van.

Politika

Mégsem mond le hivataláról Calin Tariceanu román kormányfő. A miniszterelnök keddi bejelentése szerint visszamondja a lemondásáról szóló döntését, hogy az Európai Unió által kívánt reformokra és az árvíz sújtotta ország újjáépítésére összpontosítsa erőit.

Egyébként az árvíz során az ellenzék és a média nagy része hevesen bírálta a Liberális Demokrata Pártkoalíciót, hogy az előrehozott választásokról egyeztet, miközben az ország vízbe fullad. Most az ellenzék üdvözölte a kormányfő döntését, szövetségesei pedig szolidaritásukról biztosították, a politikai elemzők első nyilatkozatai szerint azonban nevetséges ez a hezitálás, a román kormányfő lassan hitelét veszti.

Károk

A román kormány 255 millió új lejt (71,6 millió euró) szán a tavaszi és a múlt heti áradások sújtotta megyéknek - közölte a román belügyminisztérium államtitkára. Victor Dobre hozzátette, hogy szükség esetére további 45 millió új lejt tartanak tartalékban. Az Európai Bizottság, a román hatóságokkal együttműködve, kész átirányítani az előcsatlakozási alapból még el nem költött pénzt az árvíz sújtotta vidékek újjáépítésére. Az EU kész segíteni új árvízvédelmi rendszer kiépítését is. A múlt heti árvíz előzetes becslések szerint 43,5 millió eurós kárt okozott.