Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Antiszemitizmus alapján rangsorolná a világ országait az USA

2004.10.13. 15:33
Kapcsolódó cikkek (1)
Diplomáciai bonyodalmakat okozhat az amerikai külügyminisztérium szerint, hogy egy a kongresszusban elfogadott törvény szerint külön fejezet foglalkozna az antiszemitizmus helyzetével a külügyminisztérium éves országjelentéseiben. A törvény egyik beterjesztője, Tom Lantos szerint ha a tibeti jogokkal is külön foglalkoznak, a zsidósággal is külön kell.
Külön vizsgálhatja a zsidóellenes megnyilvánulásokat a jövőben az Egyesült Államok Külügyminisztériumának a világ országairól évente kiadott jelentése, írja a Daily Telegraph. Az amerikai törvényhozás a külügyminisztérium egyes diplomatáinak elutasítása ellenére is megszavazta az Antiszemitizmus Felülvizsgálati törvényt.

Protekcionizmus és hitelvesztés

A külügyminisztérium diplomatái által a törvénytervezet képviselőházi vitája előtt a képviselőknek megküldött belső ajánlás szerint a törvény "utat nyit a protekcionizmus vádjának és megkérdőjelezheti az éves jelentések hitelét". A Telegraph tudósítása szerint nem kérdés, hogy a törvénytervezet diplomáciai viharokat kavar majd.

A tervezet kongresszusi vitájában ugyanis olyan, az Egyesült Államokkal szövetséges országokat emeltek ki rossz példaként, mint Oroszország, Malajzia, Egyiptom, vagy az utóbbi időben több antiszemita támadás helyszíneként is szereplő Franciaország.

A törvény - melyet még Bush elnöknek is alá kell írnia az életbe léptetéshez - az antiszemitizmus külön vizsgálata mellett egy a jelenséget nyomon követő külön osztály létrehozását is előírja.

Szégyeljék magukat a gyűlölködők miatt

A javaslat egyik beterjesztője, a magyar származású Tom Lantos a Telegraphnak nyilatkozva súlyosan elítélte a külügyminisztérium ajánlását. A kongresszus egyedüli holokauszt-túlélő tagja szerint a diplomaták a protekcionizmus emlegetésével "csendben rábólintottak a modernkori antiszemitizmus egyik legszörnyűbb előítéletére".

Lantos szerint a külön antiszemitizmusvizsgáló osztály miatt is aggályaikat kifejező diplomaták elsiklottak afelett, hogy olyan területekkel is külön osztály foglalkozik, mint például a vallásszabadság helyzete, a női jogok, illetve a tibetiek jogai.

Lantos szóvivője szerint "érthetetlen", miért is bántódna meg bárki is az amerikai országjelentések miatt. "Ahelyett, hogy a jelentésen sértődnének meg, a saját gyűlölködő polgáraikon kéne megsértődniük", nyilatkozta a Telegraphnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft