Szorosabb együttműködést szorgalmaznak az ASEAN-országok

2000.07.27. 18:50
Észak-Korea és Amerika külügyminisztereinek találkozója az ázsiai állam ötvenéves diplomáciai elszigeteltségének végét jelentheti. Az ASEAN országok külügyminiszterei háromtagú gyorsreagálású miniszteri tanács létrehozásán fáradoznak, de működőképes emberjogi bizottságot is szeretnének.
Paek Nam Sun Észak-Korea külügyminisztere
Ki az elszigeteltségből
A nyári belpolitikai szünet jó alkalom a külpolitikai találkozók lebonyolítására. A héten Thaiföldön négy különböző néven futó találkozón Délkelet-Ázsia országainak képviselői térségük gondjaira próbálják felhívni a figyelmet.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (Association of Southeast Asian Nations - ASEAN) 1967. augusztus 8-án Bangkokban alakult meg, az öt alapító taghoz (Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr és Thaiföld) 1984-ben Brunei, 1995-ben Vietnám, 1997-ben Laosz és Mianmar (Burma) csatlakozott. A gazdasági együttműködést szorgalmazó szövetség célja a régió szociális, kulturális fejlődése, a gazdasági és politikai stabilitás kialakítása, a régióbeli konfliktusok közös megoldása.

Egy kalap alatt több találkozó

Az ASEAN országai
Alapítók: Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr és Thaiföld; Brunei, Vietnám, Laosz és Mianmar.
Thaiföld fővárosában, Bangkokban a 33. ASEAN találkozó címszó alatt július 24-e és 29-e között különböző találkozók és diplomáciai értekezletek folynak: július 24-én, 25-én az ASEAN külügyminisztereinek találkozójára kerül sor, ezt követik július 29-ig a különböző miniszteri konferenciák. Július 26-án 13 ázsiai ország külügyminiszterei tárgyalnak, míg július 27-én az ASEAN regionális fórumát rendezik meg.

Az ASEAN külügyminiszteri találkozójának legfontosabb kérdése, a szervezet reformálása mellett, az EU példájára egy olyan miniszteri trojka felállítása, mely válsághelyzetben döntőképes lehet. A thaiföldi ajánlatot a múltban főleg az 1997-es dél-ázsiai pénzügyi krízis és a kelet-timori helyzet ügyében tapasztalt határozatképtelenség teszi szükségessé. Az ajánlatot Vietnám ellenzi, szerinte az ASEAN-t a politikai konszenzus és a belügyekbe való be nem avatkozás jellemzi. További égető kérdések a drog- és embercsempészet elleni harc, a pusztító erdőtüzek és a kihaló erdők problémája. Megpróbálnak létrehozni egy régiós emberjogi bizottságot, ami, ha létrejön is, korlátozott hatalommal rendelkezik majd.

Történelmi találkozó

A külügyminiszteri találkozót kiegészítő regionális fórum Észak-Korea részvétele miatt történelmi jelentőségű lesz. A fórumon az Európai Unió képviselői mellett ott lesz az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Madeline Albright, de Kína, Oroszország, Japán, Kanada, Dél-Korea stb. képviselői is.

A történelmi eseményt történelmi találkozó egészíti ki: Madeline Albright észak-koreai társával, Paek Nam-Sun észak-koreai külügyminiszterrel fog tárgyalni, ez eddig a legmagasabb diplomácia kapcsolat a két ország között. Észak-Korea ötvenéves diplomáciai elszigeteltségének lassú megszűnését jelzi az a tény is, hogy csütörtökön Kanada hivatalosan is elismerte az ázsiai államot, a diplomáciai képviseletek kölcsönös megnyitására ez év végéig már sort kerítenek.  • Tippek
  • Hírek