Eszter, Eliza
EUR 382,90 Ft
USD 356,51 Ft
14 °C
24 °C

Merényletkísérlet Putyin és Niyazov ellen

2002.11.27. 12:43
Egy orosz hírügynökség jelentése szerint merényletet kíséreltek meg az orosz elnök ellen. A biztonsági szervek bombát találtak az elnöki konvoj útvonala mentén. A hétfői, személye elleni merényletkísérletet túlélt türkmén elnök tömeges letartóztatásokba kezdett.
Szerdai hírek szerint a biztonsági szervek mintegy 40 kilogrammnyi robbanószert találtak azon az útvonalon, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök konvoja halad nap mint nap a Kreml és az államfő Moszkva melletti rezidenciája között. Ezt az értesülést az orosz Regnum hírügynökség tette közzé, rendőrségi körökből származó információkra hivatkozva. Más források egyelőre nem erősítették meg, és nem is cáfolták a merényletkísérlet lehetőségét.

A Regnum közlése szerint a biztonsági szolgálatok kedden jutottak olyan operatív információhoz, amelyek szerint egyesek Putyin életétre akarnak törni. A nagy létszámban kivonuló biztonságiak egy vasúti átjáró alatti csőben bukkantak három, robbanóanyagot és indító szerkezetet tartalmazó fémládára az esti órákban. A környéket közel 2 órára lezárták, és bár a tűzszerészek hatástalanították a pokolgépeket, az elnöki konvoj szerda reggel más útvonalon haladt el.

Merényletkísérlet Türkmenisztánban is

A Memorial orosz emberi jogi szervezet keddi közlése szerint tömeges letartóztatások folytak Türkmenisztánban a Saparmurat Niyazov elnök ellen megkísérelt merénylet másnapján. A szervezet értesülései szerint a türkmén titkosszolgálatok tucatjával tartóztatják le a merénylet végrahajtásával megvádolt személyek családtagjait, bár azok legtöbbjének az égvilágon semmi köze nincs a merénylethez - idézte az AFP a szervezet közleményét.

Az országát vaskézzel kormányzó türkmén elnök már hétfőn, közvetlenül a merénylet után a politikai ellenzék két vezetőjét - Borisz Sihmuradov volt külügyminisztert és Imamberda Iklimov volt mezőgazdasági minisztert - tette felelőssé a történtekért. Kedden a hatóságok letartóztatták többek között a volt mezőgazdasági miniszter egyik közeli munkatársának, Saparmurat Iklimovnak a családját. Maga Saparmurat Iklimov, aki Svédországban él önkéntes száműzetésben, tagadta, hogy bármi köze volna mindehhez, az elnök szóvivője azonban azt állította, hogy a letartóztatottak vallomása szerint Iklimov a merénylet fő szervezői közé tartozott, s családja is tudott az előkészületekről.

Az elnöki szóvivő a türkmén politika két korábbi személyiségét - a türkmén nemzeti bank egykori elnökét és az ország volt ankarai nagykövetét - vádolta a támadás finanszírozásával.

Teherautóból lőttek az elnökre

A támadók hétfőn délelőtt a türkmén fővárosban egy teherautóról automata fegyverekből tüzet nyitottak az elnököt szállító gépkocsioszlopra. A 62 éves Niyazov sértetlenül élte túl a támadást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla