Eszter, Eliza
EUR 382,13 Ft
USD 358,14 Ft
14 °C
24 °C

Bush meglátogatja Putyint

2002.11.22. 14:19
A NATO további hét tagállammal történő bővítéséről közzétett prágai döntés után oroszországi villámlátogatást tesz pénteken George W. Bush: az amerikai elnök 3 órásra tervezett eszmecserét folytat Vlagyimir Putyin orosz államfővel a Szentpétervár melletti Puskino, régi nevén Carszkoje Szelo palotaegyüttesében.
Megfigyelők szerint az elnök elsősorban Putyint akarja megnyugtatni a Moszkvában bizalmatlanul kezelt, immár három volt szovjet köztársaságot is magában foglaló bővítés után. Putyin és Bush eredetileg már október végén találkozott volna az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezete mexikói csúcstalálkozóján, de az akkor zajló moszkvai túszdráma miatt Putyin nem tudott elutazni a tanácskozásra. A pénteki vizit során, mint Bush is beszámolt erről az orosz NTV televíziónak Prágában adott interjújában, napirendre kerül a csecsenföldi helyzet is.

Rendezni a csecsen kérdést

Bush nyilatkozatában ismételten kiállt a barátjának nevezett Putyin mellett a hivatalosan 128 halálos áldozatot követelő moszkvai túszdráma kezelése kapcsán, hangsúlyozva, hogy a történtekért nem Moszkvát, hanem a terroristákat terheli a felelősség. Az amerikai elnök leszögezte ugyanakkor, hogy Washington álláspontja változatlan Csecsenföld kérdésében: Oroszország belügyének tekinti a konfliktust, de szeretné meggyőzni Putyint a válság politikai megoldásának szükségességéről. Kitért viszont a válaszadás alól abban a kérdésben, hogy szerinte Moszkvának Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezetővel kellene-e tárgyalnia, aki az orosz álláspont szerint utasítást adott a Dubrovka színház elfoglalására.

Irak kapcsán

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Szaddám Huszein önként végrehajtja a 11 éve halogatott leszerelést, leszögezve, hogy ellenkező esetben ezt az Egyesült Államok fogja megtenni. Bush hangsúlyozta: Washington nem elfoglalni és irányítani akarja Irakot, hanem háború esetén olyan kormány létrehozásához nyújtana segítséget, amely tiszteletben tartja valamennyi iraki polgár jogait és biztosítja az ország területi egységét. Az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy egy esetleges háború esetén az Egyesült Államok figyelembe veszi Oroszország iraki érdekeit.

Szergej Prihogyko, a Kreml adminisztrációjának helyettes vezetője arról számolt be az orosz-amerikai csúcs előtt, hogy a két elnök az említett témákon túlmenően a nemzetközi terrorizmus elleni harcról, a Közel-Kelettel, Iránnal, Észak-Koreával összefüggő kérdésekről, leszerelési ügyekről és a kétoldalú kapcsolatokról is eszmét cserél Puskinóban. A tervek szerint Bush és Putyin közös nyilatkozatot tesz az energetikai együttműködésről.

First ladyk randevúja

A villámlátogatás helyszíne Carszkoje Szelo egyik leghíresebb műemléke, a Nagy Péter cár által feleségének épített Katalin palota lesz. Az amerikai elnököt hitvese is elkíséri: a két államfő megbeszélése alatt Ljudmilla Putyina a világhíru palotaegyüttest mutatja meg Laura Bushnak. A Bush-házaspár egyébként a májusi hivatalos látogatás során már járt Szentpéterváron az orosz elnöki pár vendégeként. Megfigyelők szerint a praktikum - Szentpétervár és Prága közelsége - mellett gesztus értéke is van annak, hogy Bush az orosz elnök szülővárosában találkozik Putyinnal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás