Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tiltakozások a török bíró meggyilkolása miatt

2006.05.18. 15:44
Több ezer ember vonult csütörtökön Ankara utcáira, hogy a szerdán elkövetett merénylet ellen tüntessen. A 29 éves merénylő valószínűleg a világi Törökország szabályozásaival elégedetlenkedett, ezért lőtt le egy bírót, és sebesített meg további négyet.

Több mint 25 ezren vonultak csütörtökön Ankarában Musztafa Kemal Atatürk, a modern, világi török állam megalapítójának mauzóleumához, hogy tiltakozzanak a török államtanács ellen szerdán elkövetett merénylet ellen. Egy támadó berontott az államtanács épületébe, és lövöldözni kezdett. Egy bírót megölt, további négyet megsebesített.

A tiltakozómenet élén az ország három legfőbb jogi intézménye, az alkotmánybíróság, az államtanács és a semmitőszék vezetői haladtak, majd egyperces néma gyásszal emlékeztek Atatürkre a sír előtt. A három intézmény közös nyilatkozatban ítélte el a történteket, írja a BBC. "A világi Törökország ellen irányult a támadás, amit egyértelműen visszautasítunk. A merénylet nem fog megfélemlíteni minket" - áll a közleményben.

A menethez spontán csatlakoztak bírák, ügyészek, ügyvédek mellett egyszerű polgárok, diákok, férfiak, nők, gyermekek, akik Atatürk képeit és török zászlókat emeltek a magasba. "Törökország világi, és az is marad" - skandálta a tömeg. A megmozdulásnak külön aktualitást adott, hogy pénteken lesz Atatürk születésének 125. évfordulója.

Az ügyvéd merénylő

A szerdai merénylet elkövetője egy 29 éves férfi, Aslan Alpaslan. A támadás után azonnal elfogták, a nála lévő papírok szerint valószínű, hogy foglalkozása ügyvéd, ezt azonban a rendőrség még vizsgálja. Annyi azonban biztos, hogy a biztonsági ellenőrzésen ezekkel a papírokkal csúszhatott át ellenőrzés nélkül. Alpaslanon kívül további két embert is őrizetbe vett a rendőrség.

A merénylő tettét feltehetően az motiválta, hogy a legfőbb török joghatóságok szigorúan betartatják az iszlám fátyol viselésének tilalmát a közhivatalokban és az egyetemeken. Ezt a feltevést igazolhatja az is, hogy a férfi "Allah akbar" (Isten nagy) felkiáltással támadott a bírákra.

Fátyol mögött

A támadás miatt a közvélemény Recep Tayyip Erdogan kormányfőt teszi felelőssé, akinek pártja iszlám hagyományokkal rendelkezik. A politikust korábban az iszlám harcias híveként ismerték, akinek felesége és két lánya is fátylat hord a nyilvánosság előtt, és ő maga is nyíltan bírálta az államtanácsot a fátyollal szembeni állásfoglalása miatt.

A meggyilkolt bíró temetése csütörtökön délután lesz Ankarában, de azon Erdogan valószínűleg nem lesz ott, mert hivatalos programja Antalyába szólítja. A négy megsebesített bírót kórházban ápolják, állapotuk stabil.

Musztafa Kemal Atatürk (1881 - 1938)
Atatürk, az egykori katona nevéhez fűződik a törökországi szultánság megszüntetése 1922-ben. Egy évvel később már egyhangúlag megválasztott elnökként kiáltotta ki a köztársaságot, majd 1924 márciusában a kalifátust is eltöröltette. 1938-ig tartó pályafutása során sikerült csökkentenie az iszlám befolyását az állam életére: elnöksége alatt a nőket egyenjogúsították, eltörölték a különféle címeket és titulusokat, ruházkodási reformot vezettek be, elfogadták a nemzetközi mérték-, szám- és időrendszert, a latin ábécét, egységesült az oktatás, szekularizálták az államot, törökül kezdtek imádkozni, illetve etatista gazdaságpolitikával fejlesztették a nemzetgazdaságot.