Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Megadták magukat a görög busz túszejtői

2004.12.16. 06:21
Mintegy 18 órával a kezdete után véget ért az athéni túszdráma: csütörtök hajnalban megadta magát a távolsági buszt hatalmába kerítő két fegyveres, és az utolsó túszok is épségben kiszabadultak. Kiderült, nem volt robbanószer a görög busz elfoglalóinál.
Csaknem 18 órás raboskodás után az utolsó túszok is sértetlenül kiszabadultak a szerda reggel Athén mellett elfoglalt buszból, a rendőrség őrizetbe vette a két albán banditát.

Az éjszakai órákban előbb a maradék hat utas jött le a buszról, majd a túszejtők kidobták fegyvereiket - két vadászpuskát -, s kezüket a tarkójukra téve maguk is leszálltak, a rendőrök pedig azonnal körbevették és elszállították őket.

A fegyveresek helyi idő szerint 6 óra előtt néhány perccel kerítették hatalmukba Athén központjától 17 kilométerre keletre, egy megállóban a Marathonból a fővárosba tartó távolsági buszt, amelyen 26-an utaztak. Egy utasnak, a kalauznak és a sofőrnek már a jármű elfoglalása közben sikerült megszöknie, így a banditák nem tudtak tovább menni foglyaikkal.

Egymillió dollárt követeltek

#alt# Nap közben folyt az alkudozás a bűnözők és a hatóságok között, s a szakképzett tárgyalók kérésére a túszejtők több csoportban húsz foglyukat elengedték, míg végül csak hatan maradtak a járművön.

A banditák 1 millió dollárt követeltek, valamint repülőgépet, amellyel Oroszországba mehetnek, s azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a buszt, ha nem teljesítik a követelésüket. Azt állították magukról, hogy oroszok, de görög ügyészségi forrásokból származó legfrissebb információk szerint albánok, akiket korábbi tevékenységük alapján ismernek, s számon tartanak a görög hatóságok. Hogy valóban volt-e náluk robbanóanyag, arról egyelőre nincs információ.

Nem volt robbanószer

A két férfinál nem volt robbanószer - közölte a sajtóval Jeórjiosz Angelakosz, a görög rendőrség főnöke.

A túszejtők - Gaz Resuli és Leonard Murati - 24 éves albánok, akik hat-hét éve élnek Görögországban. Kizárólag a pénzszerzés volt a céljuk - 1 millió dollárt követeltek -, és Albániába akartak távozni a busszal. Azt, hogy oroszok, és Oroszországba akarnak repülni, csak megtévesztésül mondták, a busz felrobbantásával pedig azért fenyegetőztek, hogy kicsikarják követelésük teljesítését.

Szerencsék

Az, hogy a túszdráma szerencsés véget ért, szakemberek szerint nem kis részben a nyári athéni olimpiához kötődő biztonsági felkészítésnek az eredménye. A buszsofőr például nagyon sokat használt azzal, hogy a támadás közben lélekjelenlétét megőrizve a slusszkulccsal leugrott a buszról, s így az nem tudott tovább menni. A rendőrök is fegyelmezetten végezték a dolgukat, s ennek is köszönhető, hogy a drámában senki se sebesült meg.

A 11 milliós Görögországban 1 millió albán él - ők alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbséget -, s ezek egy jelentős része friss bevándorló, az athéni olimpia építkezéseire érkezett.