Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Iránnak árultak el atomtitkokat a pakisztáni tudósok?

2003.12.11. 12:55
Letartóztatták Pakisztán két vezető atomtudósát - állítja az ország egyik parlamenti képviselője. Sajtóértesülések szerint az FBI is érintett. A pakisztáni kormány csak rutinszerű kihallgatásról beszél.
Két atomtudóst vettek őrizetbe Pakisztánban. A hatóságok gyanúja szerint közük lehet a pakisztáni atomfegyver-technológia Iránba csempészéséhez - jelentette be csütörtökön egy pakisztáni szenátor. A vezető beosztású kutatókat egy-két héttel ezelőtt fogták el.

A két tudós - Jasin Csohan és Mohamed Faruk - Pakisztán első számú atomfegyver-kutató központjában dolgozik. A központban egyebek mellett atomfegyverek töltetéül szolgáló dúsított uránt állítanak elő.

Faruk korábban a laboratórium főigazgatója, előtte pedig Khan közvetlen munkatársa volt. Őrizetbe vételénél a The Nation című pakisztáni lap értesülései szerint külföldi hatóságok tagjai is jelen voltak. A Dawn nevű pakisztáni újság úgy tudja, az FBI-ról lehetett szó.

A pakisztáni kormányszóvivő nem volt hajlandó kommentálni a szenátor állításait, mindössze annyit mondott, hogy az atomiparban dolgozó tudósokat gyakran vetik alá kihallgatásoknak. A pakisztáni külügyminisztérium is "megszokott gyakorlatnak" minősítette, hogy egy ilyen "érzékeny" terület dolgozóit kikérdezik tapasztalataikról.