Egy hétre leállították Románia egyetlen atomerőművét

2000.07.31. 19:53
Üzemanyag-ellátási hiba miatt állították le Románia egyetlen atomerőművét. A hiba a hivatalos szervek szerint nem jelent veszélyt a lakosságra vagy a környezetre. A CANDU 6 típusú atomreaktor a világ egyik legbiztonságosabb atomerőműve.

Javításra szorul az egyes blokk
Vasárnapra virradóra leállították a romániai cernavoda-i atomerőművet, miután hibát észleltek az üzemanyag-ellátó rendszerben. A meghibásodás nem jelent veszélyt a környezetre vagy a lakosságra. A Ziua lapnak nyilatkozó Toedor Chirica, az erőművet működtető Nuclearelectrica Nemzeti Társaság vezetője szerint a reaktor biztonságosan működhetett volna tovább, de az állami nukleáris bizottság nem engedélyezte további üzemelését. Az atomerőművet építtető kanadai céggel, az Atomic Energy of Canada Limited-del - AECL - folytatott tanácskozás után is az 1. számú reaktor lezárása mellett döntöttek. Az üzemanyag-ellátó rendszert egy hétig javítják majd. A javítások mellett hasonló jellegű balesetek megelőzésére szolgáló biztonsági rendszert is fel szeretnének állítani. Az egy hetes kényszerszünetből hárommillió dolláros kár származik.

A cernavodai atomerőmű Románia egyetlen atomerőműve, 1996-ban indították el egyetlen reaktorát. Az erőművet még a kommunista diktatúra éveiben kezdték el építeni, a rendszerváltás után a kanadai AECL segítségével tudták befejezni. A kanadai cég hazájában, Kanadában, Dél-Koreában, Argentínában működtet hasonló erőműveket, és Kínában is építenek egyet.

Cernavodán nehézvízzel hűtött, CANDU 6 típusú atomreaktor működik. Az atomerőmű egyike a legbiztonságosabb atomerőműveknek, az üzemanyagot leállás nélkül, működés közben is cserélni lehet benne. A nehézvizes reaktorok a világ mai atomerőmű-összteljesítményének 5,3 százalékát adják, az építés alatt levőknek 13,2 százalékát, tehát igen népszerűek. Ennek egyik oka a típus biztonságossága, a másik pedig a magas konverziós ereje, vagyis a reaktor maga is sok hasadóanyagot állít elő az üzemanyagban lévő 238-as uránizotópból.  • Hírek
  • Csok