Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Atomhulladék-parádé

2001.03.27. 09:42
Három év óta először újabb atomhulladék-szállítmány indul Franciaországból Németországba. Az elhasznált fűtőelemeket szállító, ormótlan szörnyre emlékeztető vonatokat több ezer rendőr biztosítja, az atomenergia-ellenes lobbi ugyanis résen van. A várható hacacáré a kormányzó zöldeknek is kellemetlen.
Az erősen sugárzó radioaktív szemetet a franciaországi Le Hague atomhulladék-feldolgozó telepről a németországi Gorlebenbe szállítják, ahol egy földalatti tározóban helyezik el - közölte a BBC. A szemét eredetileg német erőművekből származik, csak feldolgozásra szállítják Franciaországba, ahonnan azonban ezután mindig visszafuvarozzák. Négy éve ez az első ilyen "csomag", később ugyanis a franciák felfüggesztették a hulladékforgalmat egy súlyosan sugárzó német szállítmány miatt.

17 ezer rendőr biztosítja a szerelvény útját

Egész pontosan 17 ezer rendőr áll készenlétben a sínek mellett, amin az elhasznált fűtőelemeket szállító szerelvény ballag végig. Jó okkal: '97-ben többnapos csetepaté kísérte útján a lassan kocogó szerelvényeket az indulás helyétől a célállomásig, környezetvédők és a hatóságok közt. Ha minden a tervek szerint alakul, a káosz most sem marad el: hírügynökségek szerint aktivisták még a hétvégén több ponton tábort ütöttek a sínek mellett, és avval fenyegetőznek, hogy megtámadják az egyébként nehezen védhető vonatot.

A célállomáson, Gorlebenben szintén villogás várható: 10 ezer tüntetőt várnak kedd estére, az érkezés várható időpontjára. Az amúgy csöndes kis hely tele van rendőrökkel, akik megpróbálják majd megakadályozni, hogy az aktivisták elállják a szerelvény útját.

A kormányzó zöldek kínos helyzetben vannak

Az eset a "hivatalos" környezetvédők számára is kellemetlen. A német kormányban ugyanis zöldek is részt vesznek, és hiába próbálta a párt vezetője, Claudia Roth, lecsillapítani a némileg felajzott kedélyeket a szállítmány németországi célállomásán, traktorokkal felvonuló zöld aktivisták az "áruló" képébe dudáltak. A londoni The Times értesülései szerint radikálisabb zöldszervezetek árulónak bélyegezték a hulladék németországi elhelyezését elfogadó Jürgen Trittint is, aki a zöldpárt részéről a környezetvédelmi tárcát vezeti.

A környezetvédő szervezetek azért aggódnak, mert a kormányzó zöldek és szociáldemokraták közt tavaly megkötött egyezség értelmében a német atomerőműveket csak fokozatosan, az elkövetkező 20 év folyamán vonják ki a használatból. A zöldpárt követelései eredetileg jóval radikálisabbak voltak, és sok szervezet ma is elfogadhatatlannak tartja a kompromisszumot. Ennek értelmében ugyanis Németországnak legalább évi két, francia feldolgozóüzemből érkező nukleárishulladék-szállítmányt kell visszafogadnia.

A nukleáris hulladékot egyébként ólomkazettákba csomagolva jó mélyre elássák. A helyre azért esett a választás, mert kevés a talajvíz, és a szikla anyaga is jól fogja a hőt és a sugárzást.

Ismét leállították Temelínt
Alig egy nappal azután, hogy ismét visszakapcsolták a dél-csehországi Temelín atomerőművét az áramhálózatba, hétfőn ismét leállítják az egyetlen működő reaktort. Az erőmű reggel még harminc százalékos teljesítménnyel működött. A szombaton a turbina egyik részében fellépett olajfolyás miatt azonban ismét a minimális teljesítményre kell kapcsolni a létesítményt, hogy kijavíthassák a hibát. Az erőmű szóvivője szerint a hasonló meghibásodások szokásosak egy próbaüzemelés alatt álló atomerőműben. A teljes üzembe helyezését júniusra tervezik - jelentette a dpa.