Vilhelmina
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Néppárt pattot adott

1999.10.13. 15:50
Egyedülálló lépésként értékeli az osztrák sajtó azt, hogy Thomas Klestil államfő hivatalos kormányalakítási megbízás helyett parlamenti pártokkal folytatandó konzultációs tárgyalásokra kérte fel Viktor Klima kancellárt. A megbízás jelentését illetően ellentétesen vélekednek a bécsi lapok. A liberális Der Standard elismerően szólt Klestil döntéséről, és méltatta az elnök diplomáciai érzékét. Az elnök így próbál finoman nyomást gyakorolni az eddigi koalíciós partnerekre. Klestil ugyanis egyértelműen kiáll a szociáldemokrata-néppárti kormányzás mellett - vélekedik a lap. Ezzel szemben a konzervatív Die Presse taktikázásnak tekinti az elnök felkérését. Ugyanis így sokkal kisebb kockázatot vállal, mintha a kormányalakítási tárgyalások vallanának kudarcot. Ebben az esetben valószínűleg újabb választások kiírására kerülne sor, amelynek nagy biztonsággal sejthetők az eredményei - állítja a Presse.
klima
Viktor Klima

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) keddi bejelentése után akár patthelyzetnek is tekinthetjük a parlamenti választások után Ausztriában kialakult politikai viszonyokat. A választásokon győztes SPÖ eddigi koalíciós partnere a mindössze 514 szavazattal a harmadik helyre szorult ÖVP ugyanis elnöke, Wolfgang Schüssel korábbi ígéretét betartva ellenzékbe kíván vonulni.Miután a második helyre befutó, szélsőjobboldalinak tartott Szabadságpárttal (FPÖ) a szociáldemokraták nem hajlandók a kormányalakításról tárgyalni, az SPÖ kisebbségi kormányzása mellett még az előrehozott választásokra is sor kerülhet.

Wolfganag Schüssel, az ÖVP elnöke kedden este, a választások végleges eredményének nyilvánosságra hozatalát követően tartott vezetőségi ülés után jelentette be, hogy kilépnek a szociáldemokratákkal 13 éve alkotott koalícióból. A néppártiak a döntést véglegesnek szánják, az osztrák pártok és a sajtóban azonban taktikázásnak tartják. Az SPÖ részéről Andreas Rudas szóvivő kijelentette: pártja tudomásul veszi az ÖVP döntését, de most Ausztriáról van szó.

A helyzet kulcsa kétségkívül a Néppárt kezében van, nélkülük ugyanis nem lehet parlamenti többséggel rendelkező kormányt alakítani. Ráadásul az ÖVP vezetői - ahogyan Jörg Haider, az FPÖ elnöke is hangsúlyozta - az SPÖ-vel szemben nem jelentették ki, hogynem hajlandók a szabadságpártiakkal kormányra lépni. A Die Presse osztrák konzervatív lap kommentárja szerint ebben a helyzetben nincsen megoldás, jó megoldás pedig bizonyosan nem létezik. A lap szerint az FPÖ magatartása arra utal, hogy a következo választásokra sző terveket. A Néppárt inkább választja a kockázatos együttműködést Haiderral, semmint a reformokra képtelen SPÖ-vel. Utóbbi ugyanis párt számára biztos halál - fogalmaz a Die Presse. Emellett reális lehetőség az újbóli választások kiírása, amelyeken a konzervatív lap szerint az ÖVP nem érhetné el mostani eredményét sem.

haider
Jörg Haider

Mindeközben a Nyugat-európai ,,gyorshadjáraton" tartózkodó Jörg Haider Párizsban nyilatkozva elképzelhetőnek tartotta az FPÖ kormányra kerülését, azt azonban kizárta, hogy az ő részvételével. Haider ugyanis nem hajlandó ugyanis olyan kormánynak a tagja lenni, amelynek nem ő a kancellárja.A szabadságpárti vezető Klima pártjával szembeni elzárkózására reagálva azt ajánlotta, hogy a szociáldemokraták bízzanak meg mást a kormány alakítással- akit nem kötnek a korábbi ígéretek.

Haider Londonban, körútjának következő állomásán azt mondta: azért jött a brit fővárosba, hogy Ausztria érdekeit képviselje, megpróbáljon rávilágítani a pártjával szembeni előítéletek helytelenségére. Többször is hangsúlyozta: soha nem volt a náci rezsim szimpatizánsa, számtalanszor félreértették a politikai vitákban elhangozott kijelentéseit. (Ennek ellenére úgy tűnik: a nyugat-európai közvélemény nem akar hinni Haidernak: Londonban Jörg Haider sajtóértekezletén a brit Náciellenes Liga maroknyi csoportja szabályos ökölharcot vívott a szálloda biztonsági embereivel és Jörg Haider testőreivel a zsúfolt teremből kinnrekedt újságírók és fotóriporterek gyűrűjében. Csak a négyszeres biztonsági túlerőnek sikerült leteperni és a liftekbe beszorítani a tüntetőket.) Haider Londonban kitérő választ adott arra a kérdére, mi vár Ausztriára, ha a pártoknak nem sikerülne kormánykoalícióra lépniük. Úgy vélte, kizárólag Thomas Klestil államfőtől függ a hogyan tovább kérdése .

Klestil államfő szerdán WolfgangSchüsselt, az ÖVP elnökét is fogadta. A találkozón Schüssel tájékoztatta a köztársasági elnököt pártja ellenzékbe vonulásáról. A Néppárt elnöke a találkozó után elmondta: Klestil nem próbálta rábírni a pártelnökség döntésének megváltoztatására, csupán közösen elgondolkodtak a kialakult helyzetről.

schussel
Wolfgang Schüssel

A kialakult képet színesítette tovább Viktor Klima kancellár szerdán, amikor a védelmébe vette a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt választóit. Klima azt hangsúlyozta, hogy a pártra voksolók nem neonácik, és nem az Európa-ellenes, rasszista, idegengyűlölő jellegű jobboldali radikalizmus mellett, hanem az eddigi kormány ellen szavaztak. Ezzel gyakorlatilag ,,magára vállalta" az FPÖ sikerét. Klima hangsúlyozta: el szeretné kerülni a kisebbségi kormányzást, ezért Haiderék kivételével mindenkivel egyeztet a kormányalakításról.

Ugyanakor Klestil államfő Viktor Klima kancellárt, a legerősebb osztrák párt elnökét csütörtökön megbízta azzal, hogy kezdjen "puhatolózó tárgyalásokat". Klima kijelentette: az államfő kijelölte feladat ugyan nem hivatalos kormányalakítási megbízás, de úgy értékeli: az a feladata, hogy minden párttal puhatolózó tárgyalásokat folytasson, majd pedig kormányt alakítson.

A kialakult helyzetből a - legalábbis egyelőre - megnyugtató kiút a Néppárt pálfordulása ésaz SPÖ-vel való megegyezése lenne. Az osztrák sajtóban megjelent egyes vélemények szerint az ÖVP tegnapi bejelentése sem zárja ezt ki. Elképzelhető, hogy az SPÖ több hetes sikertelen kormányalakítási próbálkozása után beadják aderekukat.