Ausztriában előretört a jobboldal

1999.10.04. 15:20
Az ausztriai parlamenti választások fő nyertese a jelentősen megerősödött Szabadság Párt, míg a második világháború óta vezető erő, a Szociáldemokrata Párt eddigi legrosszabb eredményét ért el vasárnap. A Szociáldemokrata Párt 33,39, a jobboldali Szabadság Párt 27,22, az Osztrák Néppárt 26,9 a Zöldek 7,1 százalékot szerzett. A választások fő kérdése - hogy a Szabadság Párt megelőzi-e a Néppártot, s megszerzi-e a második helyet - még mindig nem tekinthető eldöntöttnek. A két párt közötti mindössze 14 ezer szavazatos különbséget a Néppárt még behozhatja a több mint 200 ezer távollévő, levélben szavazó állampolgár szavazatainak számoláskor. A Liberális Fórum nem jutott be a parlamentbe. A részvétel az előrejelzéseknél jóval alacsonyabb, mindössze 76 százalékos volt.

A parlamenti mandátumok az elozetes végeredmény szerint a következoképpen oszlanak meg: a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 6 mandátumot vesztett és 65 képviselot küldhet a parlamentbe, a Néppárt (ÖVP) továbbra is 52 mandátummal bír, a Szabadság Pártnak (FPÖ) 53 képviseloje lesz, 12-vel több mint az elozo parlamentben, a Zöldek pedig 13 képviselot delegálhatnak, 4-gyel többet mint az elozo törvényhozásban. Az 1995-ös eredményekhez képest az SPÖ mintegy 5 százalékot veszített. Az ÖVP, amelyet már jószerével eltemettek a felmérések, az utolsó héten jelentosen javított eredményén, és 1,3 százaléknyi szavazat elvesztése mellett megorizte mandátumai számát. A jobboldali Szabadságpárt mintegy 5,3 százalékkal többet kapott, mint 1995-ben.

A választásokat követő kommentárok a SPÖ kudarcát emelték ki. Osztrák lapvélemény szerint a szociáldemokraták vereségét az okozta, hogy nem engedtek a reformoknak elegendő mértékben. A Der Standard szerint a választók közül nagyon sokan arra a meggyozodésre jutottak, hogy - ha Ausztriának nem is - a Szociáldemokrata Pártnak jobb lenne most egy kicsit pihenni. Élesebben fogalmaznak Svájcban, a Neue Zürcher Zeitung szerint a választás eredménye a távozásra szólítja fel Klimát.

A Jörg Haider vezette Szabadság Párt és a Néppárt közötti sorrend felettébb fontos, mivel az ÖVP elnöke, Wolfgang Schüssel korábban kijelentette: amenyiben a  leszorulnak a második helyről, nem hajlandók kormányra lépni. Ezzel a lépéssel tovább bonyolódna a képlet Ausztriában, hiszen ebben az esetben a szocáldemokraták és Haiderék koalíciója lenne szükséges a kormányalakításhoz. A beígért ellenzékbe vonulást hétfőn sem cáfolták a Néppárt központjában. Amennyiben az ÖVP a végleges eredmény szerint mégiscsak másodikként fut be, akkor is kemény kormányalakítási tárgyalások következnek az SPÖ-vel. Ahhoz, hogy 13 évi közös kormányzás után újabb SPÖ-ÖVP kormány jöjjön létre, ahhoz a szociáldemokratáknak el kellene fogadnia az néppártiak elgondolásait a NATO-csatlakozástól a szülési segélyig, és a pénzügyi tárcát is át kellene engedni számára. Egyes lapvélemények szerint jót tenne az osztrák politikai életnek, ha Haider jobboldalinak és idegengyűlölőnek tartott pártja kormányra kerülne. Ebben az esetben ugyanis fokozottan jelentkeznének az FPÖ és vezetőjének gyengéi, amely a poltikai paletta átrendeződését, az FPÖ megújulását eredményezhetné. Újabb vörös-kék koalíció esetén azonban elképzelhető, hogy a Szabadságpárt tovább erősödne, és átvenné a vezető szerepet a szociáldemokratáktól.

A következő kormány összetétele tehát még találgatások tárgya. A bécsi Kurier című napilap szavazógépet tett ki honlapjára, ahol a web-oldalra látogatók a következő kormány felállására voksolhatnak. Hétfő délután a szavazók fele SPÖ-ÖVP koalíciót várt, míg a szavazók körülbelül 40%-a ÖVP-FPÖ szövetséget tartott valószínűnek.

Külföldi reakciók
Ausztriai választások

USA - The washington Post

Az osztrák Szabadságpárt választási előretörése a második világháború óta a legnagyobb sikert jelenti nyugat-európai szélsőjobboldali politikai párt számára - állapította meg hétfői számában a The Washington Post. A lap azt írta Jörg Haider pártjáról, hogy annak nacionalista fellépése és idegengyűlölő politikája "összehasonlítást váltott ki" a nácikkal és más fasiszta mozgalmakkal. Kitért arra, hogy Haider magasztalta Adolf Hitler foglalkoztatási politikáját, és jellemes embereknek nevezte a Waffen SS veteránjait. Beszámolt arról is, hogy Haider mindazonáltal elborzadásának adott hamgot a zsidók ellen elkövetett náci népirtással kapcsolatban, és hogy azt állítja, idegenellenes politikájának mozgató rugója csupán az osztrák érdekek védelme.

A The Washington Times ultranacionalistaként jellemezte Jörg Haidert, és azt írta: a Szabadságpárt sikere komoly figyelmeztetés a hasonló kihívásokkal szembenéző többi európai kormányzat számára is. A lap külön utalt arra, hogy a francia Jean-Marie LePent, valamint az északolasz Umberto Bossit nyilván felbátorítja Haider sikere.

A The Washington Times által idézett szakértők szerint az osztrákok az elmúlt évtizedekben túlságosan megszokták, hogy országuk jelenti a szabad világ végvárát, és nem veszik szívesen a keleti, északkeleti határszakasz megnyitását. Ebben a helyzetben könnyen rá lehet játszani az emberek, főként az idősek félelmeire - olvasható a washingtoni lapban.

Olaszország - Alessandra Mussolini

Alessandra Mussolini Alessandra Mussolini szerint az osztrákok "a szabadság nagyszerű jelzését" adták azzal, hogy ilyen nagy számban voksoltak Jörg Haiderre.

A Nemzeti Szövetség (AN) elnevezésű olasz jobboldali pártnak (az egykori újfasiszta párt "szelidítettebb" utódszervezetének) képviselőnője a sajtónak adott nyilatkozatában úgy vélte: az osztrák szavazók bebizonyították, hogy képesek felemelni fejüket, és szavazataikkal jutalmazták azt, aki a nemzet valódi problémáinak megoldását helyezte előtérbe programjában.

Alessandra Mussolini (az egykori olasz diktátor, a "Duce" unokája) így folytatta: most Európa többi részén a sor - beleértve Olaszországot is -, hogy "hazaküldje" a megbízhatatlan és kártékony baloldali kormányokat, amelyek alkalmatlanok a kontinens fejlődésének előmozdítására, az állampolgárok védelmére. A politikai, gazdasági és kulturális újjászületés egységfrontját csak a jobboldali erők európai szintű bevonása révén, a kommunistaellenes centristákkal való szoros szövetségek keretében lehet kialakítani - mondta a képviselőnő, aki már a következő olaszországi helyhatósági választásokra tekintve hívta fel erre honfitársai figyelmét. Mint mondta, ennek az egységfrontnak addigra ki kell bővülnie és meg kell szilárdulnia, hogy lépést tarthasson az ezredforduló Európáját magával ragadó jobboldali fellendüléssel.

Izrael - Ehud Barak

Ehud Barak izraeli kormányfő "a neonáci, fasiszta pestis terjedésének" veszélyét emlegette, és "minden felvilágosult erő összefogását" sürgette hétfőn, Jörg Haider Szabadságpártjának választási előretörése kapcsán. Az osztrák választási eredményeket kommentáló Barak-nyilatkozat, amelyet a miniszterelnöki hivatal hozott nyilvánosságra Jeruzsálemben, felhívja a figyelmet "a szélsőjobboldal erősödésének" veszélyére.

Wolfgang Paul izraeli osztrák nagykövet hétfőn az izraeli televíziónak adott héber nyelvű nyilatkozatában elmondta: nem kell tartani attól, hogy a nácizmus visszatér Ausztriába. Paul hibátlan héberséggel elmondta: megérti az izraeli nép aggodalmát, ugyanakkor egyértelműen nemmel válaszolt arra a teorétikus kérdésre, hogy visszatérnek-e a nácik? Az osztrák diplomata rámutatott arra, hogy Ausztria egy nagyon nyugtalan térségben van, utalva ezzel a Balkánon lezajlott háborúra. "Az emberek biztonságra és védelemre vágynak" - mondta az osztrák diplomata, aki nyilatkozatában hangsúlyozta: büszke arra, hogy Ausztria polgára - írta az APA osztrák hírügynökség.

Spanyolország - Diário de Notícias

A Diário de Notícias spanyol napilap hétfői számában megállapította, hogy a vasárnapi ausztriai választásokon az FPÖ eddig példátlan módon visszavetette a hatalmat gyakorló pártokat, és 27,2 százalékos eredményével, mint a második legjelentősebb politikai erő, követelheti a kormányba való bekerülését is.

Az újság felidézi Haider korábbi szélsőséges kijelentéseit, és a jelenlegi osztrák politikai "váltógazdaság" felszámolására vonatkozó ígéreteit. A Diário de Notícias szerint Viktor Klima osztrák kancellár későn reagált a választók jelentős hányada által valóban szükségesnek ítélt, 50 éves "rendszer" megváltoztatását célzó igényére, mely rendszer keretében az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) gyakorlatilag egymás között osztja fel az államigazgatás kulcspozícióit.

Franciaország - Le Pen

Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front elnöke hétfőn üdvözölte a Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelentős vasárnapi választási sikerét.

Le Pen az Europe 1 elnevezésű francia magánrádiónak nyilatkozva elmondta: csak gratulálni tud az osztrák hazafiaknak, hogy világosan visszautasították a dekadencia bizonyos megnyilvánulási formáit és kifejezték ragaszkodásukat szülőföldjükhöz.

Görögország - kormányszóvivő

A szélsőjobboldal előretörése Ausztriában előre látható fejlemény volt - jelentette ki hétfőn Dimitrisz Repasz görög kormányszóvivő. Hozzátette: az csak később derül ki, hogy a választási eredmények következtében felborul-e az eddigi politikai helyzet Ausztriában. Az AFP jelentése szerint Ausztria és Görögország jó kapcsolatokat tart fenn egymással.  • Tippek
  • Hírek