Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A kormánypárt nyert az ausztrál választásokon

2004.10.09. 14:54
John Howard kormányfő konzervatív pártja győzött a szombati ausztráliai parlamenti választásokon, az ellenzéki Munkáspárt elismerte vereségét.
John Howard kormányfő konzervatív pártja győzött a szombati ausztráliai parlamenti választásokon, az ellenzéki Munkáspárt elismerte vereségét.

Ezzel bizonyossá vált, hogy Ausztrália, élén a John Howard vezette Ausztráliai Liberális Párt (LPA) és az Ausztráliai Nemzeti Párt (NPA) alkotta konzervatív kormánykoalícióval nem hívja haza katonáit Irakból.

A szavazatok hatvan százalékának összeszámlálását követően Mark Latham, a Munkáspárt vezetője pártja nevében elismerte, hogy vesztettek. Közölte, hogy telefonon felhívta John Howard miniszterelnököt és gratulált immár negyedik győzelméhez.

Népszavazás Irak mellett

Egyes megfigyelők úgy ítélték meg a választásokat, hogy ez az első népszavazás a 2003 márciusában indított iraki megszállás három vezetője - az ausztrál John Howard, az amerikai George Bush elnök és a brit Tony Blair kormányfő - egyikéről. Az Egyesült Államokban a jövő hónapban lesznek választások, míg Nagy-Britanniában valószínűleg jövőre.

Az ausztrál választási kampány idején a Munkáspárt azt ígérte, hogy karácsonyra hazahozza az Irakban szolgáló mintegy 900 ausztrál katonát, míg Howard azt mondta, csapataik addig maradnak a térségben, amíg távozásra nem szólítják fel őket.

Ausztrália 13 millió választópolgára járulhatott az urnákhoz. Az óriási szigetországban 1924 óta az állampolgárok számára kötelező a választási részvétel, az arány ennél fogva 95 százalék körüli szokott lenni. A nem szavazóknak kis összegű pénzbírságot kell fizetniük.