Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újból kimehetnek a házakból Irakban

2008.03.30. 23:27
Az autók még nem közlekedhetnek, de az emberek hétfő hajnaltól kimehetnek az utcákra, miután tűzszünetet hirdetett Muktada asz-Szadr, a radikális síiták vezetője. Azért továbbra is teljes körű zárlat marad érvényben azokban a negyedekben, ahol a leghevesebb összecsapások zajlottak.

Hétfő hajnaltól feloldják az általános kijárási tilalmat Bagdadban, mert Muktada asz-Szadr radikális síita vezető visszahívta az utcáról fegyvereseit - jelentették be vasárnap este az iraki állami televízióban.

Egy kormányzati közlemény ezt azzal egészítette ki: gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek az iraki főváros utcáin, és továbbra is teljes körű zárlat marad érvényben abban a három negyedben, ahol a leghevesebb összecsapások zajlottak az utóbbi napokban.

Csütörtökön rendelték el a teljes körű kijárási tilalmat Bagdadban, két nappal azután, hogy a Szadr követőiből álló Mahdi hadserege nevű milícia és az iraki biztonsági erők között összetűzések robbantak ki előbb Bászrában, majd Bagdadban és más dél-iraki városokban is.

Kétszáz halott

Az USA-val szövetséges iraki kormány hadserege kedden indított országos akciót az úgynevezett Mahdi Serege nevű szervezet fegyveresei ellen. A csoport a legerősebb síita hadsereg. Vezetője Moktada Szadr megtagadta, hogy letegyék a fegyvert. Az iraki kormány többsége szintén síita politikusok irányítása alatt áll, ám Szadr csoportja radikálisabb a kormánynál. A felkelők egy Iránhoz hasonlatos, vallási államot akarnának kiépíteni, és elutasítanak minden együttműködést a szunnitákkal. Utóbbiak ugyan kisebbségben vannak Irakban, ám Szaddám Huszein idején lényegében övék volt a hatalom.

Moktada Szadr korábban elismerte az iraki kormányt, és többször is tűtzszünetet hirdetett. Az elmúlt hónapokban viszont úgy érezte, hogy korábbi szövetségesei meg akarják gyengíteni az idén tartandó választások előtt. Ezért az amerikaiak elleni felkelésre szólított fel.

A kormány országos akciója kedden kezdődött. Azóta legalább kétszázan haltak meg a harcokban, a BBC tudósítása szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!