István, Vajk
17 °C
34 °C

Súlyos harcok a bagdadi síita negyedben

2008.03.26. 10:53
Újabb harcok robbantak ki szerdán Bagdad legnagyobb síita negyedében, Szadrvárosban az amerikai és iraki csapatok, valamint a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok milíciája, a Mahdi Hadserege között, és folytatódott a tűzharc a dél-iraki Bászrában is. Núri al-Máliki iraki kormányfő 72 órás ultimátumot adott a síita milícia tagjainak a fegyverletételre.

A hajnali szadrvárosi összecsapásokban helyi kórházi és biztonsági források szerint legalább négyen meghaltak, 24-en megsebesültek. Kedd óta összesen 20-an haltak meg itt és 115-re emelkedett a sebesültek száma.

Az áldozatok között nők és gyermekek is vannak. A városrészben zárva maradtak az iskolák és a közhivatalok, sőt, az üzletek többsége sem nyitott ki. Közben az Irakot megszálló amerikai hadsereg közölte, hogy egy újabb katona halt meg kedden Bagdadban "ellenséges lövésektől".

A dél-iraki Bászrában ugyancsak folytatódott szerdán az előző nap kezdődött tűzharc a síita fegyveresek és az amerikai-iraki erők között. Az összecsapások elsősorban a Mahdi Hadserege által ellenőrzés alatt tartott öt kerületre összpontosulnak. Egy egészségügyi illetékes szerint a keddi harcokban legalább 40-en vesztették életüket és 200-ra tehető a sebesültek száma. Az áldozatok között katonák, síita harcosok és civilek egyaránt vannak.

Núri al-Máliki iraki kormányfő, aki hétfőn érkezett a városba, hogy a Mahdi Hadserege elleni hadműveletet irányítsa, az állami al-Irakíja tv-ben közzétett közleményben 72 órát adott a síita milíciának a fegyverletételre. Egyben ígéretet tett arra, hogy azok ellen, akik következő 72 órában megadják magukat és írásban mondanak le a további fegyverhasználatról, nem indítanak eljárást, a többiekre azonban "súlyos büntetés" vár.