Ágnes
-1 °C
2 °C

Terroristák börtönbüntetését mérsékelték a nemzeti ünnepen

2006.08.17. 15:42
Botrányt okozott a szokásos ünnepi kegyelemosztás Indonéziában. Idén 12 bali robbantó büntetését is mérsékelték, amin Ausztrália, ami 88 polgárát vesztette a merényletben, felháborodott.

Indonéziában hagyománya van az ünnepi amnesztiának és a börtönbüntetések mérséklésének, de az idei függetlenségnapi kegyelmek nagy felháborodást váltottak ki. A nemzeti ünnep alkalmából legalább 12 bali robbantó börtönbüntetését mérsékelték - igaz, legfeljebb csak négy hónappal, írja a BBC.

Igaz, a mérséklésnek köszönhetően a kétszáz halálos áldozatot követelő robbantások miatt bebörtönzött 30 terrorista egyike, Puryanto ki is szabadult.

A terroristáknak adott kegyelem leginkább az ausztrálokat háborította fel. A robbantások legtöbb áldozata ausztrál volt. Igaz, egy ausztrál meg jól járt az ünnepi kegyelemosztással.

A szintén diplomáciai botrányok közepette, drogcsempészésért 20 év börtönre ítélt Schapelle Corby büntetését két egész hónappal lerövidítették. Egy másik ausztrál drogcsempész, Renee Lawrence is kisebb mérséklést kaphat, írja a BBC.

Az indonéz törvények alapján minden elítélt, aki legalább hat hónapot letöltött büntetéséből, jogosult az ünnepi kegyelemre. Az, hogy milyen bűncselekményt követett el, nem befolyásolja a döntést.