Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hazaindult Iránból a magyar mentőcsapat

2004.01.02. 11:29
Hazaindult a földrengés sújtotta iráni Bám városból a magyar mentőcsapat, amelynek hét tagja december 29. óta segített a helyszínen a sérültek és a betegek ellátásában. Több mint 100 sebesültet, illetve beteget láttak el.
Dr. Papp István, a mentőcsapat egyik tagja pénteken elmondta az MTI-nek, hogy a magyar orvosok elutaztak Bám városból, az "előőrs" már megérkezett Kermán tartományi székhelyre, míg a többiek, aki a csomagokkal együtt busszal utaznak, még úton vannak oda.

- Befejeztük a munkát Bámban, százon felüli sebesültet, illetve beteget láttunk el - közölte dr. Papp István. Elmondta, hogy minden olyan eszközt, kötszert, gyógyszert, tábori felszerelést Bámban hagytak, amit a Vöröskereszt a helyszínen használni tud.

A négy magyar orvos és segítőik a sérültek gondozásával (a fertőzésveszély miatti kötéscserékkel) foglalkoztak elsősorban, de betegeket is el kellett látniuk, mivel a hatalmas por miatt tüdőgyulladás, légcsőgyulladás, porallergia és kisebb fertőzések is előfordulnak Bámban.

A sátorukban berendezett elsősegélynyújtó helyen 24 órás szolgálatot láttak el, a segítséget kérő irániakat vagy azonnal ellátták, vagy komolyabb baj esetén továbbirányították őket elérhető kórházakba.

A magyar orvos szerint a körülményekhez képest kezd normalizálódni a helyzet az iráni városban, amelyet szinte teljesen romba döntött az egy héttel ezelőtti földrengés. Elmondta, hogy a helyi erők felállították az átmeneti táborokat, már működik az egészségügyi ellátás, most a romok eltakarítása mellett az infrastruktúra kialakítása folyik.

A magyar mentőcsapat a tervek szerint vasárnap délután érkezik meg Budapestre repülőgéppel Isztambulból.